Susanne Ausic

19. 11. 2020

U Braniborské brány v Berlíně se sešlo více než 10 000 lidí. Přišli protestovat proti schválení novely zákona o potírání infekčních chorob. Novelu schválila prozatím pouze jedna z komor německého parlamentu, Spolkový sněm. Čeká se na stanovisko druhé parlamentní komory, Spolkové rady a podpis prezidenta Franka Waltera Steinmeiera.

Podle odpůrců zákona dává novela příliš velkou moc státu a vládě k potlačování ústavou chráněných lidských práv a svobod. Dále také kritici prohlašují, že byla navržena a schválena Spolkovým sněmem narychlo, její znění je nedotažené a chybí v určitých ohledech jasné definice, kdy a za jakých infekčních okolností bude možné omezit svobody lidí.

Rovněž došlo k obecné kritice ochranných opatření proti šíření wuchanského koronaviru nebo k obviněním, že by mělo být zavedeno povinné očkování, což spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) v Bundestagu rozhodně odmítl.

Demonstrace proti opatřením federální vlády před Braniborskou bránou v Berlíně se vyvinula v hádku mezi demonstranty a policií, která trvala celé hodiny. Po neúspěšných výzvách policie k dodržování požadavků na nošení masky a pravidel pro vzdálenosti jednotlivých osob, policie rozehnala schválenou demonstraci za použití vodních děl. 

Záběry z protestu, použití vodních děl proti demonstrantům

https://www.youtube.com/watch?v=l2WcgbUn2RI&feature=emb_title
Záběry pořízené německou redakcí deníku The Epoch Times.

Policie také zatkla téměř 200 demonstrantů. Dva ze zatčených byli předvedeni před soudce. Policie rovněž oznámila, že bylo zraněno devět policistů. Došlo k házení petard a útokům na policisty pepřovým sprejem.

Policii trvalo několik hodin, než zatlačila zpět více než 5 000 demonstrantů a rozptýlila protesty. Teprve pozdě odpoledne se poslední velké skupiny rozpadly u Braniborské brány. Otevřená vodní děla policie používala opatrně, nikoli čelním proudem. Policie uvedla, že mezi demonstranty bylo mnoho dětí, některé z nich v první linii.

Jak informovali reportéři Německé tiskové agentury (DPA), mezi demonstranty byli také rozpoznáni pravicoví extrémisté a takzvaní říšští občané. Nepředstavovali však většinu. Celkově se na demonstraci sešla pestrá směsice lidí ze všech věkových skupin.

Menší počet demonstrantů nesl cedule se slogany jako „Merkelová musí jít“, „Demokracie končí – fašismus v“ a „Jsme druhá vlna“. Někteří kritizovali „zmocňovací zákon“.

Zdroj: Epoch Times Německo

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“