Velmi chutný a výživný salát s dresinkem inspirovaný oblíbeným salade nicoise (čti salat nikuaz).

Nejlepší je právě v létě, když jsou všechny ingredience čerstvé. Pokud je navíc máte z vlastní zahrádky a bio, nemůže být nic lepšího.

U tuňáka z plechovky vybírejte steaky nebo kousky, ne drceného, ten je mizerné chuti.

Tisknout

Recept: Letní salát s tuňákem

Chod saláty
Kuchyně středomořská
i s chladnutím 30 minut
Celkový čas 30 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 1 hlávka salátu
  • 2 plechovky kvalitního tuňáka (ne drcený)
  • 3 větší rajčata nakrájená na čtvrtky
  • 1 lžíce kaparů
  • 2 vejce
  • 5 malých, raných brambor
  • 200 g čestvých fazolových lusků (můžou být i mražené)
  • 1 větší lžíce černých oliv

Na dresink:

  • 1 lžička francouzské hořčice
  • 2 lžíce octu balsamico
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička medu
  • 1/2 lžičky provensálského koření

Postup

  1. Nakrájejte si brambory podélně na čtvrtky nebo půlky (podle velikosti) a dejte je vařit, až jsou měkké (pozor, nepřevařit! Nesmí se rozpadat.) Mezitím si uvařte natvrdo vejce, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky.

  2. V mirně vařící vodě povařte (stačí 2-3 min.) na polovinu nakrájené lusky zbavené stopek. U mražených lusků vám bude stačit stejný čas na vaření. Pak lusky přelijte studenou vodou a nechte odkapat a vychladnout.

  3. Nechte vychladnout také uvařené brambory a polijte je 2 lžícemi dresinku (který vyrobíte smícháním výše uvedených ingrediencí).

  4. Omyjte salát, roztrhejte listy na menší kusy a vložte je do velké mísy

  5. Slijte olej nebo vodu z konzervy tuňáka, maso vložte do mísy a vidličkou ho rozdrťte na malé kousky.

  6. Přidejte rajčata, olivy, brambory, lusky a kapary a polijte několika lžícemi dresinku. Dobře promíchejte a můžete podávat.