Velmi chutný a výživný salát s dresinkem inspirovaný oblíbeným salade nicoise (čti salat nikuaz).
Nejlepší je právě v létě, když jsou všechny ingredience čerstvé. Pokud je navíc máte z vlastní zahrádky a bio, nemůže být nic lepšího.
U tuňáka z plechovky vybírejte steaky nebo kousky, ne drceného, ten je mizerné chuti.
Recept: Letní salát s tuňákem
Ingredience
- 1 hlávka salátu
- 2 plechovky kvalitního tuňáka (ne drcený)
- 3 větší rajčata nakrájená na čtvrtky
- 1 lžíce kaparů
- 2 vejce
- 5 malých, raných brambor
- 200 g čestvých fazolových lusků (můžou být i mražené)
- 1 větší lžíce černých oliv
Na dresink:
- 1 lžička francouzské hořčice
- 2 lžíce octu balsamico
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vody
- 1 lžička medu
- 1/2 lžičky provensálského koření
Postup
-
Nakrájejte si brambory podélně na čtvrtky nebo půlky (podle velikosti) a dejte je vařit, až jsou měkké (pozor, nepřevařit! Nesmí se rozpadat.) Mezitím si uvařte natvrdo vejce, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky.
-
V mirně vařící vodě povařte (stačí 2-3 min.) na polovinu nakrájené lusky zbavené stopek. U mražených lusků vám bude stačit stejný čas na vaření. Pak lusky přelijte studenou vodou a nechte odkapat a vychladnout.
-
Nechte vychladnout také uvařené brambory a polijte je 2 lžícemi dresinku (který vyrobíte smícháním výše uvedených ingrediencí).
-
Omyjte salát, roztrhejte listy na menší kusy a vložte je do velké mísy
-
Slijte olej nebo vodu z konzervy tuňáka, maso vložte do mísy a vidličkou ho rozdrťte na malé kousky.
-
Přidejte rajčata, olivy, brambory, lusky a kapary a polijte několika lžícemi dresinku. Dobře promíchejte a můžete podávat.