Podušené houby s celerovou natí a bílou omáčkou, navršené bramborovou kaší a zapečené v troubě. Snadný vegetariánský recept s chutným výsledkem.
Nejlepší je samozřejmě připravit si toto jídlo z hub, které jste si sami nasbírali v lese (skvělé jsou hřiby), ale i když nehoubaříte nebo není zrovna sezóna, nemusíte odkládat vaření na později. Prostě si skočte do obchodu na žampiony a další druhy hub, které tam najdete ;-).
Recept: Zapékané houby s bramborem
Ingredience
- 1 kg brambor
- 5 stonků celerové natě nahrubo nastrouhané, popř. jemně nakrájené
- 1/2 kg hub nakrájených nadrobno
- 1 cibule nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku rozdrceného
- 70 g másla
- 250 ml mléka
- 2 lžíce mouky
- hrst petrželové natě nakrájené nadrobno
- 1 lžička sušeného tymiánu (popř. provensálského koření)
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
Postup
-
Brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a uvařte, dokud nejsou měkké (do 20 minut). Až jsou hotové, slijte vodu, přidejte asi 30 g másla a 50 ml mléka a udělejte ne příliš hustou kaši (jestli bude třeba, přidejte mléko). Dosolte.
-
Mezitím, co se vaří brambory, si připravíme houbovou směs. Zapněte si troubu na 180 C. Zbývající máslo roztopte ve větším hrnci. Přidejte celer a cibuli. Smažte dokud nezesklovatí. Přidejte hříbky, česnek a tymián.
-
V hrnku si rozmíchejte mouku s trochou mléka, pak přidejte zbylé mléko. Vlijte do hrnce k hříbkům.
-
Přidejte petrželovou nať a citronovou šťávu a vcelku odvážně dosolte (dopepřete). Nechte probublávat na mírném ohni asi 5 minut tak, aby směs nebyla tekutá (je-li třeba, přidejte mouky).
-
Směs vylijte do zapékací mísy, nahoru přidejte rovnoměrnou vrstvu bramborové kaše a dejte na cca 20 minut zapéct do trouby.
Poznámky
Petrželovou nať můžete nahradit i čerstvou pažitkou.