Podušené houby s celerovou natí a bílou omáčkou, navršené bramborovou kaší a zapečené v troubě. Snadný vegetariánský recept s chutným výsledkem.

Nejlepší je samozřejmě připravit si toto jídlo z hub, které jste si sami nasbírali v lese (skvělé jsou hřiby), ale i když nehoubaříte nebo není zrovna sezóna, nemusíte odkládat vaření na později. Prostě si skočte do obchodu na žampiony a další druhy hub, které tam najdete ;-).

Tisknout

Recept: Zapékané houby s bramborem

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 5 stonků celerové natě nahrubo nastrouhané, popř. jemně nakrájené
  • 1/2 kg hub nakrájených nadrobno
  • 1 cibule nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku rozdrceného
  • 70 g másla
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce mouky
  • hrst petrželové natě nakrájené nadrobno
  • 1 lžička sušeného tymiánu (popř. provensálského koření)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř

Postup

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a uvařte, dokud nejsou měkké (do 20 minut). Až jsou hotové, slijte vodu, přidejte asi 30 g másla a 50 ml mléka a udělejte ne příliš hustou kaši (jestli bude třeba, přidejte mléko). Dosolte.

  2. Mezitím, co se vaří brambory, si připravíme houbovou směs. Zapněte si troubu na 180 C. Zbývající máslo roztopte ve větším hrnci. Přidejte celer a cibuli. Smažte dokud nezesklovatí. Přidejte hříbky, česnek a tymián.

  3. V hrnku si rozmíchejte mouku s trochou mléka, pak přidejte zbylé mléko. Vlijte do hrnce k hříbkům.

  4. Přidejte petrželovou nať a citronovou šťávu a vcelku odvážně dosolte (dopepřete). Nechte probublávat na mírném ohni asi 5 minut tak, aby směs nebyla tekutá (je-li třeba, přidejte mouky).

  5. Směs vylijte do zapékací mísy, nahoru přidejte rovnoměrnou vrstvu bramborové kaše a dejte na cca 20 minut zapéct do trouby.

Poznámky

Petrželovou nať můžete nahradit i čerstvou pažitkou.