Hustá polévka z mrkve s trochou vymačkaného zázvoru, který jí dodá ještě nasládlejší chuť. Snadná příprava a báječná a zdravá pochoutka.
Polévka nemá extrémně výraznou nebo ostrou chuť, hodí se proto i pro děti. O to víc si vychutnáte pravou chuť použitých ingrediencí.
Recept: Mrkvová polévka se zázvorem
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 větší cibule nakrájená nahrubo
- 5 velkých mrkví nakrájených na menší kousky
- menší kus zázvoru (stačí 2 cm)
- 1,5 zeleninového bujónu
- 1 hrst petrželové natě
- sůl, pepř
Postup
Ve větším hrnci rozehřejte olej. Přidejte cibuli a špetku soli. Osmahněte cibulku, dokud nezesklovatí.
Přidejte nakrájenou mrkev a další špetku soli. Restujte další asi 2 minuty.
Mezitím si vedle zalijte bujón s asi 700 ml horké vody (záleží na množství mrkve) a dobře promíchejte. Přidejte vývar do zeleniny a přiveďte k varu. Snižte plamen tak, aby voda probublávala a přikryjte pokličkou. Nechte vařit asi 20 minut (dokud není mrkev úplně měkká). Mezitím si můžete oloupat zázvor a nakrájet ho na kousky.
Po 20 minutách odstavte polévku a nechte trochu vychladnout. Zeleninu rozmixujte ručním mixérem (pár kousků můžete odložit jako ozdobu při servírování). Do polévky vymačkejte za pomoci lisu na česnek přibližně 2 lžíce zázvoru (záleží na vás, kolik máte rádi).
Polévku dejte zpátky na plotýnku, ohřejte, dochuťte solí a pepřem, je-li třeba, popř. trochou cukru, promíchejte a můžete servírovat.
Poznámky
Zázvor rychle vyschne nebo zplesniví. Jestli chcete kořen zachovat čerstvý, oloupejte si ho, nakrájejte na kousky a zamrazte v sáčku. Budete tak vždy mít k dispozici čerstvý zázvor.
Dá se polévka zamrazit?
Ano. Zbyde-li vám větší množství, přelijte polévku do plastové nádoby a uložte do mrazáku. Spotřebujte do 3 měsíců.