Tento recept je podle knihy: Najezte se do štíhlosti – Zhubněte jednou provždy od Antónie Mačingové.
Samotný recept je nenáročný a levný, navíc zdravý.
Mrkev čistí žaludek a střeva, působí močopudně, podporuje peristaltiku střev, zvyšuje tvorbu krve, dodává energii mozku, snižuje cholesterol, chrání zrak a zubní sklovinu. Je vynikajícím zdrojem energie při stavech vyčerpanosti. Mrkev obsahuje vitamíny, A, C, B, betakaroten, a prvky Fe, Cu, Ca, K, Na. Na jaře vám dopomůže k pěknému zbarvení pleti.
Recept: Mrkvový perkelt
Ingredience
- 1 kg mrkve nakrájené na tenká kolečka
- 1-2 cibule nakrájené na tenké pásky
- olivový olej
- 2-3 lžíce sojové omáčky
- sůl, pepř
- 1/2 lžičky mletého rozmarýnu
- 1 lžička drceného kmínu nebo koriandru
- 200 ml vody
Postup
Cibuli osmahneme na osoleném olivovém oleji.
Přidáme mrkev, chvilku smažíme, pak přidáme mletý pepř, mletý rozmarýn a mletý kmín. Promícháme a přidáme sójovou omáčku.
Za stálého míchání smažíme všechno spolu a nakonec přilijeme vodu. Přikryjeme poklicí a vaříme 15 minut, dokud se neodpaří tolik vody, že na mrkvi zůstane jen jemný lák.
Naložíme si na talíř a můžeme servírovat. Jako přílohu podáváme brambory šťouchané s máslem nebo jinou přílohu.