Tento recept je podle knihy: Najezte se do štíhlosti – Zhubněte jednou provždy od Antónie Mačingové.

Samotný recept je nenáročný a levný, navíc zdravý.

Mrkev čistí žaludek a střeva, působí močopudně, podporuje peristaltiku střev, zvyšuje tvorbu krve, dodává energii mozku, snižuje cholesterol, chrání zrak a zubní sklovinu. Je vynikajícím zdrojem energie při stavech vyčerpanosti. Mrkev obsahuje vitamíny, A, C, B, betakaroten, a prvky Fe, Cu, Ca, K, Na. Na jaře vám dopomůže k pěknému zbarvení pleti. 

Tisknout

Recept: Mrkvový perkelt

Chod hlavní chod

Ingredience

  • 1 kg mrkve nakrájené na tenká kolečka
  • 1-2 cibule nakrájené na tenké pásky
  • olivový olej
  • 2-3 lžíce sojové omáčky
  • sůl, pepř
  • 1/2 lžičky mletého rozmarýnu
  • 1 lžička drceného kmínu nebo koriandru
  • 200 ml vody

Postup

  1. Cibuli osmahneme na osoleném olivovém oleji.

  2. Přidáme mrkev, chvilku smažíme, pak přidáme mletý pepř, mletý rozmarýn a mletý kmín. Promícháme a přidáme sójovou omáčku.

    příprava mrkvového perkeltu
  3. Za stálého míchání smažíme všechno spolu a nakonec přilijeme vodu. Přikryjeme poklicí a vaříme 15 minut, dokud se neodpaří tolik vody, že na mrkvi zůstane jen jemný lák.

  4. Naložíme si na talíř a můžeme servírovat. Jako přílohu podáváme brambory šťouchané s máslem nebo jinou přílohu.