Ondřej Horecký

23. 7. 2022

Máme pro vás kulinářský skvost v podobě zázvorových koláčků ze špaldové mouky, které bude milovat každý. Navíc je to recept extra rychlý a snadný. Minule jsme si řekli, jak si zavařit zázvor, a teď přichází čas ho vhodně zužitkovat. Pokud se vám s ním ale dělat nechce, zavařený nebo kandovaný zázvor najdete i ve vietnamských obchodech.

Tyto zázvorové koláčky mají čerstvé křupavý okraj a měkký střed. Špalda dodává koláčkům ořechovou chuť. Koláčky lze uskladnit v uzavřené nádobě, kde dlouho vydrží a mohou sloužit jako vítané přivítání pro nenadálé hosty. Otázka je, jestli to vydržíte vy …..


Příprava: 10 min.

Pečení: 7 min.

Suroviny:

na cca 25 koláčků

  • 50g másla
  • 50g zázvorového sirupu (popř. medu)
  • 50g zavařeného zázvoru, nakrájeného na kousky velikosti hrášku
  • 50g cukru moučky
  • 50g světlého třtinového cukru
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 žloutek
  • 150g špaldové mouky
  • ½ lžičky jedlé sody (nebo kypřícího prášku)

Postup

Rozehřejte troubu na 180º C. Mezitím v hrnci rozehřejte máslo, sirup (med) a nakrájený zázvor. Když je máslo roztopené, přidejte oba cukry a žloutek, poté přidejte mouku, mletý zázvor a sodu. Míchejte, dokud se nevytvoří měkké těsto.

Na plech položte pečicí papír a naneste na něj čajovou lžičkou těsto, vytvářejíce malé placičky, rozložené zhruba 6 cm od sebe (při pečení se roztáhnou).  Když se vám bude lžička lepit, namočte si ji do vody.

Dejte do trouby a pečte 7 minut, dokud nejsou okraje dozlatova. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout, do té doby, než půjdou z plechu sundat bez rozlomení. Zopakujte kladení placiček s druhou várkou, popř. dejte do trouby druhý plech.


Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).