Máme pro vás kulinářský skvost v podobě zázvorových koláčků ze špaldové mouky, které bude milovat každý. Navíc je to recept extra rychlý a snadný. Minule jsme si řekli, jak si zavařit zázvor, a teď přichází čas ho vhodně zužitkovat. Pokud se vám s ním ale dělat nechce, zavařený nebo kandovaný zázvor najdete i ve vietnamských obchodech.

Tyto zázvorové koláčky mají čerstvé křupavý okraj a měkký střed. Špalda dodává koláčkům ořechovou chuť. Koláčky lze uskladnit v uzavřené nádobě, kde dlouho vydrží a mohou sloužit jako vítané přivítání pro nenadálé hosty. Otázka je, jestli to vydržíte vy …..


Příprava: 10 min.

Pečení: 7 min.

Suroviny:

na cca 25 koláčků

  • 50g másla
  • 50g zázvorového sirupu (popř. medu)
  • 50g zavařeného zázvoru, nakrájeného na kousky velikosti hrášku
  • 50g cukru moučky
  • 50g světlého třtinového cukru
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 žloutek
  • 150g špaldové mouky
  • ½ lžičky jedlé sody (nebo kypřícího prášku)

Postup

Rozehřejte troubu na 180º C. Mezitím v hrnci rozehřejte máslo, sirup (med) a nakrájený zázvor. Když je máslo roztopené, přidejte oba cukry a žloutek, poté přidejte mouku, mletý zázvor a sodu. Míchejte, dokud se nevytvoří měkké těsto.

Na plech položte pečící papír a naneste na něj čajovou lžičkou těsto, vytvářejíc malé placičky, rozložené zhruba 6 cm od sebe (při pečení se roztáhnou).  Když se vám bude lžička lepit, namočte si ji do vody.

Dejte do trouby a pečte 7 minut, dokud nejsou okraje dozlatova. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout, do té doby než  půjdou z plechu sundat bez rozlomení. Zopakujte kladení placiček s druhou várkou, popř. dejte do trouby druhý plech.