Zdenka Danková

21. 5. 2023

Po přestávce, která trvala čtyři roky, se opět konal Den otevřených dveří 21. základny taktického letectva Čáslav. Tato tradiční akce (která se v roce 2021 neuskutečnila z důvodu vydaných opatření proti onemocnění COVID-19) je zaměřena na prezentaci nejen čáslavské základny, ale ukázek se zúčastní další složky Armády ČR.

Samozřejmě, nešly opomenout dynamické ukázky primárně vojenské letecké techniky, a tak se částečně jedná i o leteckou přehlídku. Den otevřených dveří proběhl 20. května 2023, se vstupem zdarma a doprovodným programem pro dospělé i děti. Podle podplukovníka Tomáše Baranece ze 21. základny je akce opět koncipována tak, aby se zabavil každý návštěvník. V rámci statických ukázek byla prezentována technika pozemních i vzdušných sil Armády ČR, uvedl Lubomír Světnička, tiskové středisko DOD 2023 .

„Na letošním ročníku budeme opět spolupracovat se spolkem Jagello 2000, osvědčeným a zkušeným partnerem,“ sdělil předtím velitel 21. základny taktického letectva Čáslav plukovník Jaroslav Tomaňa.

Americká ambasáda na Twitteru avízovala zprávu spolku Jagello spolu s fotografiemi strojů nad oblaky: „Nestihli jste přelet letounu F-22 Raptor nad Plzní? Nevadí, 20. května ho uvidíte nad Čáslaví! Zde je malá ochutnávka.“

Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, k tomu dodal, že po čtyřech letech rádi byli na této akci.

Průlet amerických F-22 a vystoupení Vzdušných sil AČR

Vedle bohatého programu pozemních ukázek a prezentace jednotek 21. základny čekal návštěvníky průlet amerických letounů F-22 Raptor s tankerem KC-135 Stratotanker, a to byl jeden z vrcholů sobotního dne.

Diváci mohli zhlédnout vystoupení kompletního display týmu Vzdušných sil AČR – letounu JAS-39 Gripen, dvojice lehkých bitevníků L-159 ALCA, vrtulníků W-3A Sokol, Mi-24 společně s Mi-171.

Statickou ukázku na zemi kromě jiných doplnil např. letoun F-16 z Belgie. Mimo armádních letounů se v programu objevily i stroje, které byly ve službě na naší základně v minulosti. Své místo v programu budou mít samozřejmě i ukázky z civilního letectví, dodal L. Světnička, DOD 2023.

Jeden z návštěvníků vděčně tweetnul: „Bylo to velmi dobré. Děkuji za skvělou organizaci, od parkování až po moderátora, a zajímavý program, který nebyl problém vidět i přes množství návštěvníků.“ 

Jiří Vojáček, vojenský publicista, bývalý voják AČR, uvedl na svém Twitteru video ukázku: Průlet dvojice F-22 nad leteckou základnou v Čáslavi (točeno mobilem).

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“