Sally Fallon Morell

12. 6. 2024

Pravý sýr vyrobený z mléka krav, které se pasou na zelených pastvinách, je plný živin a je jedním z nejlepších přírodních zdrojů prospěšných látek pro tělo.

Často opakuji, že kdybych ztroskotala na pustém ostrově a měla povolenou jen jedinou potravinu, vybrala bych si pravý sýr – a pravým sýrem myslím sýr vyrobený z plnotučného mléka krav, které se pasou na zelené pastvině. (V duchu plného přiznání jsem sýrař.)

Pravý sýr je skvělá potravina. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin, malého množství sacharidů, celé řady prospěšných mastných kyselin, všech makro- a mikrominerálů, které člověk potřebuje – zejména vápníku, fosforu a zinku – a také všech vitamínů, které člověk potřebuje – vitamínů rozpustných v tucích A, D, K2 a E, všech vitamínů skupiny B a dokonce i vitamínu C. Pokud máte možnost získat tzv. raw sýr, díky enzymům, které jsou v konečném produktu neporušené, jsou všechny tyto vitamíny a minerály snadno vstřebatelné.

Sýr je navíc probiotickou potravinou. Sýry, zejména raw sýry, mohou obsahovat stovky různých druhů mikroorganismů, které nejenže vytvářejí lahodnou chuť, ale také kolonizují střeva prospěšnými druhy, které přispívají k dobrému zdraví.

Řada běžných popisů sýru však varuje před jeho konzumací kvůli obsahu cholesterolu a nasycených tuků. Taková varování neodpovídají skutečnosti. Například přehled provedený v roce 2020 uvádí, že většina současných důkazů naznačuje, že mléčné výrobky mají „neutrální nebo pozitivní vliv na kardiovaskulární onemocnění člověka“.

Sýr prospívá tělu

Metaanalýza z roku 2023 prokázala, že konzumace sýrů je spojena s nižší úmrtností na všechny příčiny, kardiovaskulární úmrtností, mrtvicí, rakovinou prsu s negativními estrogenovými receptory, cukrovkou 2. typu a demencí. Dřívější metaanalýza z roku 2016 rovněž potvrdila, že konzumace mléčných výrobků, jako jsou sýry, je spojena s neutrálním nebo sníženým rizikem diabetu 2. typu a sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění, zejména mrtvice.

Mezi nádorovými onemocněními byla konzumace mléka a mléčných výrobků spojena s nižším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku, rakoviny močového měchýře, rakoviny žaludku a rakoviny prsu. Příjem mléčných výrobků měl příznivý vliv na hustotu kostních minerálů. Tato analýza také prokázala, že konzumace mléčných výrobků nebyla spojena s vyšší úmrtností, a to i přes obsah nasycených tuků a cholesterolu.

Co se týče obezity, konzumace mléčných výrobků, jako jsou sýry, je spojena se sníženým rizikem obezity v dětství a u dospělých konzumace mléčných výrobků zlepšuje složení těla a usnadňuje hubnutí při dietě. Studie provedená na téměř 20 000 švédských ženách v perimenopauze zjistila, že konzumace sýrů je nepřímo úměrně spojena s nárůstem hmotnosti.

Pseudo sýr

Všechny tyto výhody sýrů nezabránily potravinářskému průmyslu, aby se prosadil s nemléčnými, veganskými sýry, které jsou nyní k dostání ve většině supermarketů. Jejich hlavní složkou je tapioková mouka, mouka z maranty, bramborový škrob, mandle, kešu oříšky nebo droždí. První verze veganských sýrů na bázi sójové bílkoviny se neosvědčily kvůli obavám spotřebitelů z hladiny estrogenů. Většina z nich obsahuje průmyslově vyráběné oleje ze semen, jako jsou např. řepkový, světlicový nebo slunečnicový olej.

Největší obavy vzbuzuje zařazení „přírodních aromat“ do seznamu složek většiny nemléčných sýrů a dalších problematických přísad, jako je xantanová guma, kyselina citronová, oxid titaničitý, maltodextrin, karagenan a „kvasnicový extrakt“.

„Přírodní aromata“ se vyrábějí v laboratoři, stejně jako „umělá aromata“. Jediný rozdíl je v tom, že umělá aromata se vyrábějí z ropy a dalších nepotravinářských látek, které nemůžete – nebo byste neměli – jíst, zatímco přírodní aromata se získávají z potravinářských zdrojů, jako je ovoce nebo maso – nebo sýr.

Umělé sýry mohou být značně technologicky náročné a mohou obsahovat až 100 chemických látek, včetně konzervačních látek, rozpouštědel a nepříjemných látek zvaných aldehydy (chemicky podobné formaldehydu). Většina z nich obsahuje zpracovanou volnou kyselinu glutamovou (glutaman sodný), která sice dodává jídlu dobrou chuť, ale může vám také způsobit bolest hlavy a artritidu. Zdrojem glutamátu sodného může být také kyselina citronová, maltodextrin, karagenan a kvasnicový extrakt.

Spíše jde o to, co umělé sýry neobsahují. Vápník (pokud není přidán), zinek, vitamíny rozpustné v tucích, B12, vitamín C a prospěšná probiotika. Syntetické sýry nejsou dobrým zdrojem bílkovin ani mnoha speciálních mastných kyselin, které poskytují skutečné sýry – jako jsou konjugované kyseliny linolová, arachidonová a máselná. Zatímco sýr může u některých lidí způsobovat zažívací potíže, složky umělého sýra – například modifikovaný škrob, tapioková mouka, mandle a průmyslově vyráběné oleje ze semen – mohou způsobovat také zažívací potíže.

To nejlepší z přírody

Nejlepší na pravém sýru je, že je to nejlepší přítel matky – děti ho milují a představuje skvělou svačinu. Dejte jim sýr do svačiny nebo si vezměte sýrové kostky na výlet. Sýr bohatý na tuky a bílkoviny pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a zahání mrzutost. Je to jeden z nejlepších přírodních zdrojů vápníku pro silné kosti a zuby, který jejich rostoucí tělo zasytí i mnoha dalšími způsoby.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory Epoch Times.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Přečtěte si také

Útok ISIS v New Orleans ukazuje, že vliv jeho propagandy trvá dál, říkají analytici

To, zda ISIS fyzicky existuje nebo ne, je pro islámské extremisty „irelevantní“, říká odbornice na boj proti terorismu. Proč je jeho ideologie stále atraktivní?

Sněmovna schválila růst platů vrcholných politiků pro letošek téměř o sedm procent

Do budoucna se mají podle přijatého pozměňovacího návrhu meziročně zvyšovat nejvýše o pět procent.

norsko krajina domy
Jak se miliardáři v Norsku stali ohroženým druhem

Kritici varovali, že norská daň z bohatství „vyvolá odliv kapitálu a ohrozí tvorbu pracovních míst“, a přesně to se také stalo. Norský novinář Rupert Neate poznamenal, že v roce 2022 opustilo Norsko více „superbohatých lidí“ než „během předchozích 13 let“.

Po rozhodnutí Nejvyššího soudu má čínská sociální síť TikTok v neděli v USA ukončit činnost

U amerických uživatelů populární služba by podle zákona měla v neděli ukončit činnost, pokud by ji čínská mateřská firma ByteDance do té doby neprodala.

Kyle Bass, zakladatel a investiční ředitel společnosti Hayman Capital Management a zakládající člen Výboru pro současné nebezpečí: Čína, ve Washingtonu, 26. září 2019. (Samira Bouaou / The Epoch Times)
Čínský trh s dluhopisy je známkou kolabující ekonomiky, říká Kyle Bass

Podle manažera hedgeového fondu se čínská ekonomika potýká také s problémy v bankovnictví a realitách.

Esenciální oleje pro zahřátí, lepší spánek a usnadnění trávení v zimě

Esenciální oleje jako zimní spojenci se snadno používají a nabízejí řadu výhod pro tělo i mysl. V zimě se lidé často cítí depresivně, když se dny zkracují a teplota klesá. Tehdy mohou esenciální oleje dělat zázraky. Wej Čchen-i, koordinátorka zdraví certifikované společností TÜV Rheinland, doporučuje esenciální oleje, které podporují spánek a teplo a zklidňují trávicí trakt. Tyto oleje pomáhají uvolnit […]

Česko vypustilo do vesmíru svou největší družici, sloužit bude obraně

Česko v úterý vypustilo do vesmíru zatím svou největší družici SATurnin-1. Sloužit má k obraně a bezpečnosti. Na rozdíl od jiných družic není závislá na zahraničních technologiích.

„Tohle je pro mě silný příběh,“ říká režisér Dan Svátek o osudech čínského obhájce Kao Č‘-šenga

V Senátu zazněl silný příběh renomovaného čínského právníka Kao Č‘-šenga, jenž upadl v nemilost komunistického režimu. Jak jej vnímají režisér Dan Svátek a senátorky Jitka Seitlová a Jaromíra Vítková?

National Geographic Society: Jak a kde vznikla tato nejvlivnější geografická společnost na světě?

Vznik National Geographic Society v roce 1888 spojil objevitele a vědce s cílem šířit geografické poznání a podporovat vědecké expedice.