Pravý sýr vyrobený z mléka krav, které se pasou na zelených pastvinách, je plný živin a je jedním z nejlepších přírodních zdrojů prospěšných látek pro tělo.
Často opakuji, že kdybych ztroskotala na pustém ostrově a měla povolenou jen jedinou potravinu, vybrala bych si pravý sýr – a pravým sýrem myslím sýr vyrobený z plnotučného mléka krav, které se pasou na zelené pastvině. (V duchu plného přiznání jsem sýrař.)
Pravý sýr je skvělá potravina. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin, malého množství sacharidů, celé řady prospěšných mastných kyselin, všech makro- a mikrominerálů, které člověk potřebuje – zejména vápníku, fosforu a zinku – a také všech vitamínů, které člověk potřebuje – vitamínů rozpustných v tucích A, D, K2 a E, všech vitamínů skupiny B a dokonce i vitamínu C. Pokud máte možnost získat tzv. raw sýr, díky enzymům, které jsou v konečném produktu neporušené, jsou všechny tyto vitamíny a minerály snadno vstřebatelné.
Sýr je navíc probiotickou potravinou. Sýry, zejména raw sýry, mohou obsahovat stovky různých druhů mikroorganismů, které nejenže vytvářejí lahodnou chuť, ale také kolonizují střeva prospěšnými druhy, které přispívají k dobrému zdraví.
Řada běžných popisů sýru však varuje před jeho konzumací kvůli obsahu cholesterolu a nasycených tuků. Taková varování neodpovídají skutečnosti. Například přehled provedený v roce 2020 uvádí, že většina současných důkazů naznačuje, že mléčné výrobky mají „neutrální nebo pozitivní vliv na kardiovaskulární onemocnění člověka“.
Sýr prospívá tělu
Metaanalýza z roku 2023 prokázala, že konzumace sýrů je spojena s nižší úmrtností na všechny příčiny, kardiovaskulární úmrtností, mrtvicí, rakovinou prsu s negativními estrogenovými receptory, cukrovkou 2. typu a demencí. Dřívější metaanalýza z roku 2016 rovněž potvrdila, že konzumace mléčných výrobků, jako jsou sýry, je spojena s neutrálním nebo sníženým rizikem diabetu 2. typu a sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění, zejména mrtvice.
Mezi nádorovými onemocněními byla konzumace mléka a mléčných výrobků spojena s nižším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku, rakoviny močového měchýře, rakoviny žaludku a rakoviny prsu. Příjem mléčných výrobků měl příznivý vliv na hustotu kostních minerálů. Tato analýza také prokázala, že konzumace mléčných výrobků nebyla spojena s vyšší úmrtností, a to i přes obsah nasycených tuků a cholesterolu.
Co se týče obezity, konzumace mléčných výrobků, jako jsou sýry, je spojena se sníženým rizikem obezity v dětství a u dospělých konzumace mléčných výrobků zlepšuje složení těla a usnadňuje hubnutí při dietě. Studie provedená na téměř 20 000 švédských ženách v perimenopauze zjistila, že konzumace sýrů je nepřímo úměrně spojena s nárůstem hmotnosti.
Pseudo sýr
Všechny tyto výhody sýrů nezabránily potravinářskému průmyslu, aby se prosadil s nemléčnými, veganskými sýry, které jsou nyní k dostání ve většině supermarketů. Jejich hlavní složkou je tapioková mouka, mouka z maranty, bramborový škrob, mandle, kešu oříšky nebo droždí. První verze veganských sýrů na bázi sójové bílkoviny se neosvědčily kvůli obavám spotřebitelů z hladiny estrogenů. Většina z nich obsahuje průmyslově vyráběné oleje ze semen, jako jsou např. řepkový, světlicový nebo slunečnicový olej.
Největší obavy vzbuzuje zařazení „přírodních aromat“ do seznamu složek většiny nemléčných sýrů a dalších problematických přísad, jako je xantanová guma, kyselina citronová, oxid titaničitý, maltodextrin, karagenan a „kvasnicový extrakt“.
„Přírodní aromata“ se vyrábějí v laboratoři, stejně jako „umělá aromata“. Jediný rozdíl je v tom, že umělá aromata se vyrábějí z ropy a dalších nepotravinářských látek, které nemůžete – nebo byste neměli – jíst, zatímco přírodní aromata se získávají z potravinářských zdrojů, jako je ovoce nebo maso – nebo sýr.
Umělé sýry mohou být značně technologicky náročné a mohou obsahovat až 100 chemických látek, včetně konzervačních látek, rozpouštědel a nepříjemných látek zvaných aldehydy (chemicky podobné formaldehydu). Většina z nich obsahuje zpracovanou volnou kyselinu glutamovou (glutaman sodný), která sice dodává jídlu dobrou chuť, ale může vám také způsobit bolest hlavy a artritidu. Zdrojem glutamátu sodného může být také kyselina citronová, maltodextrin, karagenan a kvasnicový extrakt.
Spíše jde o to, co umělé sýry neobsahují. Vápník (pokud není přidán), zinek, vitamíny rozpustné v tucích, B12, vitamín C a prospěšná probiotika. Syntetické sýry nejsou dobrým zdrojem bílkovin ani mnoha speciálních mastných kyselin, které poskytují skutečné sýry – jako jsou konjugované kyseliny linolová, arachidonová a máselná. Zatímco sýr může u některých lidí způsobovat zažívací potíže, složky umělého sýra – například modifikovaný škrob, tapioková mouka, mandle a průmyslově vyráběné oleje ze semen – mohou způsobovat také zažívací potíže.
To nejlepší z přírody
Nejlepší na pravém sýru je, že je to nejlepší přítel matky – děti ho milují a představuje skvělou svačinu. Dejte jim sýr do svačiny nebo si vezměte sýrové kostky na výlet. Sýr bohatý na tuky a bílkoviny pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a zahání mrzutost. Je to jeden z nejlepších přírodních zdrojů vápníku pro silné kosti a zuby, který jejich rostoucí tělo zasytí i mnoha dalšími způsoby.
Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory Epoch Times.
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.