Chuťově vynikající recept s nesložitou přípravou, na kterém si smlsne každý. Skvělá inspirace pro sváteční oběd.
Recept: Vepřové kotlety na víně a fenyklu
Ingredience
- 4 vepřové kotlety
- 1 lžíce oleje
- 1 menší cibule nakrájená nadrobno
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce fenyklových semínek
- 1 lžíce rajčatového pyré (protlaku)
- 250 ml vepřového (popř. hovězího) bujónu
- 180 ml červeného vína
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 větší žampiony nakrájené na plátky
- sůl, pepř
Postup
Vložte kotlety do zapékací nádoby a pečte 20 minut nepřikryté při 180oC.
Mezitím si rozehřejte v hrnci olej, na něm osmahněte cibulku dohněda, pak přidejte cukr, fenykl a protlak. Dobře promíchejte, následně přidejte bujón, víno, citronovou šťávu a hříbky a dochuťte solí či pepřem, je-li třeba.
Přiveďte omáčku k varu. Vytáhněte kotlety, vylijte z nich přebytečný tuk a nalijte na ně připravenou omáčku. Zakryjte alobalem a nechte péct v troubě dalších 40-45 minut.
Než se vám pečeně udělá, máte čas si připravit vhodnou přílohu, doporučuji brambor a zeleninu.
Poznámky
Pokud nechcete použít alkohol, nahraďte jej vodou s trochou vinného octa nebo hroznovou šťávou. Pro seznam náhražek za alkohol viz článek Vaříme bez alkoholu.