Chuťově vynikající recept s nesložitou přípravou, na kterém si smlsne každý. Skvělá inspirace pro sváteční oběd.

Tisknout

Recept: Vepřové kotlety na víně a fenyklu

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 1 hodina 10 minut
Celkový čas 1 hodina 40 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 4 vepřové kotlety
  • 1 lžíce oleje
  • 1 menší cibule nakrájená nadrobno
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce fenyklových semínek
  • 1 lžíce rajčatového pyré (protlaku)
  • 250 ml vepřového (popř. hovězího) bujónu
  • 180 ml červeného vína
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 větší žampiony nakrájené na plátky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Vložte kotlety do zapékací nádoby a pečte 20 minut nepřikryté při 180oC.

  2. Mezitím si rozehřejte v hrnci olej, na něm osmahněte cibulku dohněda, pak přidejte cukr, fenykl a protlak. Dobře promíchejte, následně přidejte bujón, víno, citronovou šťávu a hříbky a dochuťte solí či pepřem, je-li třeba.


  3. Přiveďte omáčku k varu. Vytáhněte kotlety, vylijte z nich přebytečný tuk a nalijte na ně připravenou omáčku. Zakryjte alobalem a nechte péct v troubě dalších 40-45 minut.

  4. Než se vám pečeně udělá, máte čas si připravit vhodnou přílohu, doporučuji brambor a zeleninu.

Poznámky

Pokud nechcete použít alkohol, nahraďte jej vodou s trochou vinného octa nebo hroznovou šťávou. Pro seznam náhražek za alkohol viz článek Vaříme bez alkoholu.