Vepřové kotlety naložené v jablečné šťávě, bylinkách a zakysané smetaně získají skvělou nasládlou chuť a jejich přípravu s naším návodem zvládne i začátečník.

Tisknout

Recept: Vepřové kotlety v jablečné šťávě

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Kuchyně French, francouzská
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 4 vepřové kotlety (tloušťka cca 2 cm)
  • jablečná šťáva popř. jablečný džus
  • 1/2 lžíce francouzské hrubozrnné hořčice
  • 1/2 lžíce sušené šalvěje
  • 1 stonek rozmarýnu (popř. ½ lžíce sušeného)
  • 150 g zakysané smetany (aspoň 15%)
  • 1/2 citronu
  • 1/2 lžíce zázvorové pasty (lze vynechat)
  • cukr
  • olej

Postup

  1. Do zapékací nádoby nalijte dost jablečné šťávy, aby dosahovala nad kotlety. Přidejte vymačkanou šťávu z citronu, hořčici, bylinky, zázvor a smetanu a promíchejte. Zdá-li se vám šťáva moc kyselá, můžete přidat cukr. Vložte vedle sebe kotlety a nechte uležet alespoň 1 hodinu.

  2. Rozpalte pánev a na troše oleje osmahněte kotlety, asi 1-2 minuty z obou stran (záleží na tloušťce masa). Kotlety vyndejte na talíř nebo jinou nádobu a nalijte do pánve šťávu.

  3. Za stálého míchání přiveďte k varu. Snižte plamen, nechte mírně probublávat a vložte kotlety zpět.

  4. Vařte 4-8 minut, v polovině maso obraťte. Že jsou kotlety hotové, poznáte, když je propíchnete. Jestli z masa teče červená šťáva (krev), ještě hotové není.

  5. Podávejte s vaší oblíbenou přílohou.

Poznámky

Maso si kupte od dobrého řezníka, ne týden zabalené v plastu ze supermarketu.