Vepřové kotlety naložené v jablečné šťávě, bylinkách a zakysané smetaně získají skvělou nasládlou chuť a jejich přípravu s naším návodem zvládne i začátečník.
Recept: Vepřové kotlety v jablečné šťávě
Ingredience
- 4 vepřové kotlety (tloušťka cca 2 cm)
- jablečná šťáva popř. jablečný džus
- 1/2 lžíce francouzské hrubozrnné hořčice
- 1/2 lžíce sušené šalvěje
- 1 stonek rozmarýnu (popř. ½ lžíce sušeného)
- 150 g zakysané smetany (aspoň 15%)
- 1/2 citronu
- 1/2 lžíce zázvorové pasty (lze vynechat)
- cukr
- olej
Postup
-
Do zapékací nádoby nalijte dost jablečné šťávy, aby dosahovala nad kotlety. Přidejte vymačkanou šťávu z citronu, hořčici, bylinky, zázvor a smetanu a promíchejte. Zdá-li se vám šťáva moc kyselá, můžete přidat cukr. Vložte vedle sebe kotlety a nechte uležet alespoň 1 hodinu.
-
Rozpalte pánev a na troše oleje osmahněte kotlety, asi 1-2 minuty z obou stran (záleží na tloušťce masa). Kotlety vyndejte na talíř nebo jinou nádobu a nalijte do pánve šťávu.
-
Za stálého míchání přiveďte k varu. Snižte plamen, nechte mírně probublávat a vložte kotlety zpět.
-
Vařte 4-8 minut, v polovině maso obraťte. Že jsou kotlety hotové, poznáte, když je propíchnete. Jestli z masa teče červená šťáva (krev), ještě hotové není.
-
Podávejte s vaší oblíbenou přílohou.
Poznámky
Maso si kupte od dobrého řezníka, ne týden zabalené v plastu ze supermarketu.