Daniel Y. Teng

21. 9. 2021

Více než 80 000 Australanů podepsalo petici adresovanou federálnímu parlamentu, v níž vyzývají národní úřad pro léčiva Therapeutic Goods Administration (TGA), aby zveřejnil dokumentaci podporující jeho rozhodnutí schválit používání vakcín proti covidu-19.

Petici „Okamžitě zveřejněte všechny dokumenty předložené TGA pro vakcíny financované z veřejných zdrojů“, která má být ukončena 22. září, podepsalo k 21. září 80 336 osob.

„Australská veřejnost dosud financovala výrobce anticovidových vakcín částkou 5 miliard dolarů a tato částka se může ještě zvýšit,“ uvádí se v petici. „Vláda se zároveň snaží nařídit veřejnosti tyto nové terapie pomocí nařízení o veřejném zdraví, médií a výzev k ,povinnému očkování‘.“

„Nyní nastal čas, aby bylo obnoveno právo veřejnosti nahlížet do všech dokumentů k vakcínám, které jsou z jejich prostředků financovány. TGA již nesmí být jediným arbitrem v tom, jaké dokumenty by měly být považovány za důvěrné, pokud veřejnost platí farmaceutickým společnostem za jejich produkty.“

Žena prochází kolem plakátů vyzývajících k očkování v australském Melbourne 31. srpna 2021. (William West /AFP via Getty Images)

Petici inicioval Tony Nikolic, ředitel právnické firmy Ashley, Francina, Leonard (AFL) and Associates se sídlem v Sydney, která podala žalobu na vládu Nového Jižního Walesu (NSW) a australskou federální vládu a požaduje, aby byly příkazy v oblasti veřejného zdraví prohlášeny za protiústavní a nezákonné.

„Domníváme se, že nucení k očkování zbavuje občany jejich základních lidských práv, včetně práva na práci, práva na tělesnou integritu a práva na informovaný souhlas s léčbou bez nátlaku,“ uvádí se v tiskové zprávě AFL.

Petice vznikla v době, kdy australské státní a federální vlády poukazují na vysokou míru proočkovanosti jako na klíčové měřítko pro to, aby země upustila od lockdownů a zdravotních omezení s cílem omezit šíření covidu-19.

Národní kabinet – mezivládní orgán zahrnující premiéra a představitele států a teritorií – se koncem července dohodl na čtyřstupňovém plánu očkování.

Všechny státy a teritoria se v současné době nacházejí v první fázi, tzv. fázi A, jejímž cílem je naočkování většího počtu obyvatel. Jakmile bude naočkováno 70 % populace, spustí se fáze B, v níž budou z velké části zrušena omezení, jako je například příkaz zůstat doma.

Fáze C nastane, jakmile bude naočkováno 80 % obyvatelstva dané jurisdikce. V tomto okamžiku se předpokládá otevření mezinárodního cestování.

Státní a federální vlády se v provádění plánu liší, přičemž Nový Jižní Wales nabízí určité „svobody“ plně očkovaným osobám, jakmile 70 % obyvatel obdrží dvě dávky vakcíny.

Chodci se pohybují po George Street v australském Sydney 16. září 2021. (Lisa Maree Williams / Getty Images)

Victoria mezitím začne zmírňovat omezení týkající se venkovní sportovních aktivit (které nejsou v Novém Jižním Walesu omezeny), jakmile 80 % populace obdrží jednu dávku vakcíny. Při dosažení 70% hranice obou podaných dávek budou otevřeny kadeřnické salony, hospody, kluby a svatby – ale pouze pro plně očkované osoby a s omezeními.

Povinné očkování začala zavádět také významná průmyslová odvětví, včetně služeb péče o staré lidi, vzdělávání a cestování.

Frustrace z přísných zdravotních omezení začala vřít v důsledku rostoucí protestní aktivity a petic proti vládou nařízeným předpisům, povinnému očkování a pasům.

Nedávné údaje také odhalily škody, které uzávěry způsobují Australanům. Služba na podporu duševního zdraví Lifeline Australia uvedla, že srpen byl pro tuto službu nejrušnějším měsícem v historii.

Podle údajů australské organizace Suicide Prevention Australia, jejíž generální ředitelka Nieves Murrayová uvedla, že k nárůstu sebevražd dochází v obdobích výrazných sociálních a ekonomických otřesů, každý čtvrtý Australan uvedl, že zná někoho, kdo v posledních 12 měsících spáchal sebevraždu.

18. září vyjádřili Australané ve velkých městech svůj nesouhlas s vládními opatřeními. Ve městech Melbourne, Brisbane, Perth a Adelaide vyšly do ulic tisíce protestujících na demonstracích „Freedom Rally“.

Přeloženo z původního článku, který vyšel na stránkách newyorské redakce.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“