Tato polévka je nejenom rychlá a jednoduchá na přípravu (5 surovin), ale hlavně velmi chutná. Vařím ji kromě sebe i své 20měsíční dceři, která ji také miluje.

Smetanu můžete použít jakoukoliv – na vaření, na šlehání nebo kysanou, fungují všechny. Sůl a pepř na závěrečné dochucení není ani třeba, ale je-li libo, poslužte si.

Nezapomeňte ji podávat s krutony nebo jen chlebem opečeným v topinkovači a natrhaným na kousky. Jídlo pak bude daleko sytější a dětem bude chutnat o to víc.

Tisknout

Recept: Rychlá hrášková polévka

Chod polévka
Kuchyně anglická
Čas přípravy 5 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 25 minutes
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku (lze vynechat)
  • 400 g mraženého hrášku
  • 600 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany na vaření popř. šlehačky nebo kysané smetany
  • sůl, pepř (lze vynechat)

Postup

  1. V hrnci si rozehřejte olej. Přihoďte cibulku a česnek a restujte asi 4 minuty, dokud cibule nezesklovatí.

  2. Přidejte hrášek a vývar, přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 10 minut.

  3. Vypněte plotýnku, vlejte smetanu.

  4. Ručním mixérem hrášek rozmixujte. Vznikne krémová polévka krásné nazelenalé barvy.

  5. Polévku před podáváním znovu prohřejte, dochuťte, je-li třeba. Podávejte s krutony.

Poznámky

Polévku je možné zamrazit.