Tato polévka je nejenom rychlá a jednoduchá na přípravu (5 surovin), ale hlavně velmi chutná. Vařím ji kromě sebe i své 20měsíční dceři, která ji také miluje.
Smetanu můžete použít jakoukoliv – na vaření, na šlehání nebo kysanou, fungují všechny. Sůl a pepř na závěrečné dochucení není ani třeba, ale je-li libo, poslužte si.
Nezapomeňte ji podávat s krutony nebo jen chlebem opečeným v topinkovači a natrhaným na kousky. Jídlo pak bude daleko sytější a dětem bude chutnat o to víc.
Recept: Rychlá hrášková polévka
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku (lze vynechat)
- 400 g mraženého hrášku
- 600 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 100 ml smetany na vaření popř. šlehačky nebo kysané smetany
- sůl, pepř (lze vynechat)
Postup
-
V hrnci si rozehřejte olej. Přihoďte cibulku a česnek a restujte asi 4 minuty, dokud cibule nezesklovatí.
-
Přidejte hrášek a vývar, přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 10 minut.
-
Vypněte plotýnku, vlejte smetanu.
-
Ručním mixérem hrášek rozmixujte. Vznikne krémová polévka krásné nazelenalé barvy.
-
Polévku před podáváním znovu prohřejte, dochuťte, je-li třeba. Podávejte s krutony.
Poznámky
Polévku je možné zamrazit.