Lily Zhou

4. 12. 2022

Pozorovatelé Číny tvrdí, že Ťiangovo „barbarské“ porušování lidských práv nelze ignorovat

Kondolenční zpráva britského velvyslance po úmrtí bývalého čínského vůdce Ťiang Ce-mina, která se odvolávala na zesnulou královnu Alžbětu II. a jejich setkání, se setkala se smíšenými reakcemi.

Jeden z odborníků na Čínu uvedl, že je „absurdní a nechutné“, že došlo ke srovnání královny s „brutálním diktátorem“, zatímco jiný uvedl, že příspěvek na Twitteru byl „vzorem střízlivosti a diplomatické praxe“.

Pozorovatelé Číny však byli jednotní v hodnocení Ťiangova odkazu, který podle nich musí zahrnovat i jeho kampaň za vymýcení stoupenců duchovní praxe Falun Gong.

Ťiang, bývalý vůdce Komunistické strany Číny (KS Číny), se dostal k moci v roce 1989, několik týdnů poté, co tehdejší nejvyšší představitel Teng Siao-pching poslal tanky a vojáky, aby potlačili prodemokratické studentské protesty na náměstí Nebeského klidu v Pekingu, a nahradil tak Čao C’-janga, který se studentskými demonstranty sympatizoval.

Během svého působení se Ťiang často chlubil svými úspěchy, včetně vymanění Hongkongu z britské nadvlády v roce 1997 a přijetí země do Světové obchodní organizace (WTO) v roce 2001. Díky svým kontaktům se západními vládami měl také pověst poněkud pokrokové a barvité osobnosti.

O čem se však Ťiang nikdy nezmínil, bylo množství čínských disidentů, kteří se dostali za mříže. Potlačování dosáhlo nového vrcholu v létě 1999, kdy zahájil kampaň s cílem „vymýtit“ Falun Gong do tří měsíců. Tato kampaň pokračuje dodnes.

Nezávislý lidový tribunál, jemuž v roce 2019 předsedal významný britský advokát a soudce sir Geoffrey Nice, zjistil, že praktikující Falun Gongu byli a nadále jsou hlavní skupinou obětí zabíjených pro své orgány. V posledních letech se objevily důkazy naznačující, že obětí státem posvěceného násilného odebírání orgánů se stali také Ujgurové a další etnické menšiny.

Podle Světové organizace pro vyšetřování pronásledování Falun Gongu (WOIPFG) bývalý vysoký představitel Lidové osvobozenecké armády v roce 2014 tvrdil, že Ťiang vydal první příkaz k odebírání orgánů stoupencům Falun Gongu.

Podle čínských státních médií bývalý vůdce KS Číny zemřel 30. listopadu v Šanghaji ve věku 96 let.

Velvyslankyně Spojeného království Caroline Wilsonová následující den zveřejnila na Twitteru zprávu, v níž jménem Spojeného království vyjádřila soustrast nad Ťiangovým úmrtím.

Caroline Wilson
Caroline Wilsonová, která byla jmenována novou velvyslankyní v Číně, převzala tuto funkci v září 2020. (gov.uk)

„Čína truchlí za Ťiang Ce-mina,“ napsala Wilsonová. „Narodil se stejně jako královna Alžběta II. v roce 1926 a oba se setkali v roce 1986 při její státní návštěvě. Bývalý prezident Ťiang, první čínský vůdce, který navštívil Spojené království, dohlížel na návrat Hongkongu a vstup Číny do WTO. Spojené království mu vyjadřuje upřímnou soustrast.“

Příspěvek na Twitteru doprovázely dvě fotografie, na nichž jsou oba zachyceni – jedna pořízená v Šanghaji během královniny státní návštěvy v říjnu 1986, kdy ji Ťiang doprovázel jako starosta, a druhá pořízená na čínském velvyslanectví v Londýně během Ťiangovy státní návštěvy v říjnu 1999.

Smíšené reakce

Benedict Rogers, spolupracovník Epoch Times a spoluzakladatel a místopředseda Komise pro lidská práva Konzervativní strany, uvedl, že je „absurdní a nechutné“ srovnávat „brutálního diktátora a naši tolik milovanou královnu“.

V e-mailu zaslaném deníku The Epoch Times Rogers uvedl, že mnoho částí Číny „nemá důvod truchlit“, a dodal: „Britská velvyslankyně by měla být ve svých tweetech napříště opatrnější a méně podlézat čínské komunistické straně.“

V samostatném prohlášení k Ťiangovu odkazu Rogers uvedl, že Ťiang „nebyl žádný pokrokář“.

„Nezakrývejme skutečnost, že Ťiang má na rukou krev a jeho odkaz je odkazem represe stejně jako ekonomického pokroku,“ uvedl.

Lord Alton z Liverpoolu, rovněž hlasitý zastánce lidských práv, v e-mailu pro Epoch Times uvedl: „Ťiang Ce-minův epitaf a jakékoli hodnocení jeho života je neúplné, pokud se nezmiňuje o jeho barbarském příkazu ,vymýtit‘ Falun Gong ,všemi možnými prostředky‘.“

„Brutalita jeho ideologie způsobila miliónům lidí velké utrpení, které nelze ignorovat,“ uvedl poslanec.

Alton a Komise pro lidská práva Konzervativní strany byli loni čínským režimem sankcionováni za to, že upozornili na zvěrstva v oblasti lidských práv v Sin-ťiangu, která byla ujgurským tribunálem, vládou USA, britským parlamentem a řadou zákonodárných sborů v Evropě a Severní Americe označena za genocidu.

Roger Garside, bývalý diplomat, který dvakrát působil v Pekingu, tvrdil, že prohlášení Wilsonové je „minimum, které by mohl a měl říci oficiální představitel Spojeného království“.

Tweet nebyl odsudkem, ale konstatoval „tři skutečnosti, které jsou pro Spojené království všechny důležité, a to zcela neutrálně,“ řekl spolupracovník zahraničněpolitického think tanku Henry Jackson Society deníku Epoch Times.

„V žádném případě nechválí Ťiangovy zásluhy, nevyjadřuje hlubokou soustrast, jako to v této době udělaly jiné zprávy z jiných zemí,“ uvedl s odkazem na souhrn kondolencí na vládních internetových stránkách čínského režimu, kde se objevil ruský prezident Vladimir Putin, běloruský prezident Alexandr Lukašenko, český prezident Miloš Zeman, několik vůdců z Asie, Afriky a Střední a Jižní Ameriky a generální tajemník OSN Antonio Guterres.

Garside rovněž zdůraznil skutečnost, že prohlášení bylo vydáno jménem velvyslance, nikoli britské vlády, jak by se dalo očekávat, pokud by šlo o úmrtí bývalého vůdce blízkého spojence.

„Myslím, že je to vzor střízlivosti a diplomatické praxe, zejména ve srovnání s prohlášeními vydanými jménem mnoha jiných vlád.“

Garside však uvedl, že Spojené království a jeho spojenci „by nikdy neměli poskytnout čínským vůdcům, včetně Ťiang Ce-mina, „čest státní návštěvy“ po masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989, a dodal, že považuje za „odpudivé“, aby byl jakýkoli vůdce největší komunistické strany na světě pozván buď k projevu v britském parlamentu, nebo aby ho královna pohostila v Buckinghamském paláci, přičemž měl na mysli státní návštěvy Ťianga a současného čínského vůdce Si Ťin-pchinga.

V roce 2015 byl Si pozván, aby během své státní návštěvy Spojeného království promluvil v parlamentu, čímž se otevřela opona takzvané „zlaté éry“ čínsko-britských vztahů, o níž premiér Rishi Sunak minulý měsíc prohlásil, že skončila.

V komentáři k Ťiangovu odkazu Garside také uvedl, že při hodnocení jeho role v dějinách je třeba zmínit, že hrál vedoucí roli v pronásledování Falun Gongu.

Ťiang „si musel být dobře vědom“ nucených odběrů orgánů, protože „inicioval a vedl strašlivé pronásledování Falun Gongu“, uzavírá.

Z původního článku přeložil: MiC. Zpráva byla redakčně zkrácena.

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.