David Chu

20. 4. 2023

Na svých mobilních telefonech jsme závislí více než kdy jindy a řada lidí si je s sebou bere i na toaletu. Měli bychom si ovšem uvědomit, že jejich používání na záchodě může vážně ohrozit naše zdraví.

Lékaři varují, že používání mobilních telefonů na toaletě je nejen nehygienické, ale může mít také negativní dopad na zdraví střev, kardiovaskulární a cerebrovaskulární funkce, oči, krk a páteř.

Průzkum mezi spotřebiteli, který v roce 2021 provedla společnost Vioguard, vyrábějící produkty s ultrafialovou dezinfekční technologií, ukázal, že 73 % z více než 1 100 respondentů bez ohledu na věk a pohlaví přiznalo, že používají mobilní telefon, když sedí na záchodě nebo stojí u pisoáru. U mladších lidí ve věku 18 až 29 let se tento podíl zvýšil na 93 procent.

Studie publikovaná v odborném časopise GERMS odhalila, že středoškoláci ve věku 16 až 18 let měli své mobily vysoce kontaminovány potenciálně patogenními bakteriemi. Výzkumníci zjistili víc než 17 tisíc kopií bakteriálních genů na jeden telefon, přičemž nebyly zjištěny žádné rozdíly mezi pohlavími uživatelů nebo typy telefonů. Vědci z Arizonské univerzity odhalili, že mobilní telefony na sobě mají desetkrát víc bakterií než většina záchodových prkének.

Používání mobilního telefonu při návštěvě toalety má těchto šest možných zdravotních rizik:

1. Působení bakterií a virů

Toalety jsou živnou půdou pro různé patogenní bakterie a viry, jako jsou streptokoky, Escherichia coli (E. coli), salmonely, plísně a noroviry. Při používání mobilního telefonu během sezení na záchodě  nebo dokonce při splachování se tyto bakterie a viry přichytí na povrch telefonu.

I po umytí rukou může být telefon kontaminován patogeny, které mohou způsobit průjem, astma a další onemocnění. Vědci z London School of Health & Tropical MedicineQueen Mary, University of Londonanalyzovali 390 vzorků z 12 měst ve Velké Británii, odebraných z mobilních telefonů i z rukou, aby analyzovali přítomné zárodky.

Zjistili, že 92 % mobilních telefonů a 82 % rukou účastníků obsahovalo bakterie, přestože 95 % z nich uvedlo, že si myje ruce mýdlem, jak jen to jde.

Znepokojivé je také zjištění, že 16 % mobilních telefonů a 16 % rukou účastníků bylo kontaminováno bakterií E, která pochází z infikované stolice, která může způsobit gastrointestinální potíže i závažné, potenciálně smrtelné případy otravy jídlem.

Huang Xuan, odborník na hrudní a kritickou medicínu v Taichung Tsz Chi nemocnici na Tchaj-wanu, se s námi podělil o obavy, že teplota mobilních telefonů napomáhá rozvoji bakterií. Telefon se při běžných úkonech jako telefonování, hraní her nebo prohlížení sociálních sítí může zahřát až na 43 °C.

Pravidelná dezinfekce telefonu a dostatečné mytí rukou po použití toalety jsou účinné způsoby, jak z přístroje bakterie a viry odstranit. Ovšem tím nejlepším způsobem, jak zabránit působení patogenů, je zcela se vyhnout nošení mobilního telefonu na toaletu.

2. Závratě, nadýmání a nevolnost

Při sezení na toaletě mohou lidé, kteří používají mobilní telefon, nevědomky prodlužovat dobu pobytu na toaletě, což způsobuje stékání krve směrem dolů. To může mít za následek nedostatečné prokrvení mozku. Po náhlém postavení pak mohou následovat závratě a nevolnost.

V čínském městě Čchung-čching se 24letý muž, který 30 minut dřepěl na záchodě tzv. tureckého typu a hrál si na mobilním telefonu, zhroutil náhle na podlahu, kde zkolaboval. Místní lékař na pohotovosti uvedl, že tak dlouhé vysedávání na toaletě pravděpodobně vedlo ke zhoršenému krevnímu oběhu, což jen zvýšilo riziko omdlení, navíc šlo o úzký uzavřený prostor bez větrání.

3. Zácpa a hemoroidy

Dlouhodobé vysedávání na toaletě, stejně jako chronická zácpa a namáhání se při stolici, mohou narušit průtok krve, rozšiřovat krevní cévy a vést k vazodilataci. Vazodilatace je uvolnění napětí v cévách, k němuž dochází při rozšíření cév, zejména v dolní části konečníku, a může mít za následek vznik hemoroidů.

Dr. Gregory Thorkelson, psychiatr na katedře gastroenterologie, hepatologie a výživy na Pittsburské univerzitě, řekl časopisu Men’s Health, že nejlepší je omezit dobu strávenou sezením na toaletě na ne více jak 10-15 minut.

Doktor Thorkelson vysvětlil, že vlna střevní peristaltiky s postupnými, rytmickými stahy způsobuje přesun stolice do konečníku, což stimuluje nutkání na stolici. Když se vám v té době nepodaří stolici uvolnit, může dojít ke zpětné peristaltice, která způsobí její návrat do tlustého střeva. To může způsobit zácpu a ztížit pozdější vyprazdňování. Pokud nutkání na toaletu ustoupilo, Thorkelson doporučuje odejít z toalety místo toho, abyste tam seděli a čekali.

4. Kardiovaskulární a mozkově cévní funkce

Tchajwanská klinika Qixin v jednom článku uvádí, že během vyprazdňování se břišní stěna a brániční svaly silně stahují, čímž se zvyšuje tlak v břiše.

Zvýšení tlaku v břiše může zvýšit tlak krve v tepnách a spotřebu kyslíku v oblasti myokardu, což může vyvolat anginu pectoris, zvýšit riziko infarktu myokardu a vyvolat srdeční arytmii. V závažných případech může vést ke krvácení do mozku a náhlé smrti.

Vzhledem ke zhoršující se reakci cévní regulace u lidí středního a vyššího věku klinika upozornila, že po delším sezení na toaletě jsou někteří lidé při vstávání z toalety náchylnější k dočasné mozkové ischémii, nevolnosti a mozkovým cévním příhodám. Je třeba dbát zvýšené opatrnosti, protože to může být předzvěstí ischemické cévní mozkové příhody.

5. Vyhřeznutí krční a bederní ploténky

Organizace EUROSPINE, která se zabývá výzkumem, prevencí a léčbou onemocnění páteře, upozornila, že vzhledem k tomu, že hlava člověka může klidně vážit až kolem pěti kilogramů, může pohled dolů na elektronická zařízení, jako jsou mobilní telefony, namáhat krk a způsobovat bolesti ramen a krku, ztuhlost a bolesti hlavy, které se mohou časem zhoršovat.

Tchajwanská klinika Qixin zdůrazňuje, že lidské tělo se při sezení na toaletě často nevědomky naklání dopředu, což způsobuje, že bederní páteř nemá dostatečnou oporu a mění se její původní zakřivení.

Pokud sedíte na toaletě a používáte mobilní telefon příliš dlouho, dojde nakonec k posunu předního vybočení krční páteře. Tento posun může časem vést k příznakům, jako je například vyhřeznutí krční ploténky.

6. Syndrom suchého oka

Dlouhodobé zírání na displej telefonu nebo hraní počítačových her při sezení na toaletě může vést k vysychání povrchu oka, což může přispět k tzv. syndromu suchého oka.

Studie z roku 2021 publikovaná v časopise Clinical Ophthalmology prokázala, že doba používání digitální obrazovky snižuje rychlost a úplnost mrkání.

Snížená frekvence mrkání při používání elektronických zařízení vede ke vzniku nemoci suchých očí. Onemocnění suchých očí často vyústí v pálení, citlivost na světlo a rozmazané vidění, což nakonec vede k vážnějším problémům se zrakem a negativně ovlivňuje kvalitu života.

Z anglického článku na The Epoch Times přeložila Kateřina Kudláčková.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“