Dorothy Li Melina Wisecup

a 13. 12. 2023

„Zabíjení lidí za účelem odebrání jejich orgánů … to je fenomén, který jsme viděli pouze v Číně.“

Odborník vyzval mezinárodní společenství, aby zakročilo proti jednomu z nejhorších dosud zjištěných případů porušování lidských práv ze strany Komunistické strany Číny (KS Číny): nucenému odebírání orgánů.

Podle organizace Lékaři proti násilným odběrům orgánů (DAFOH), která se zabývá ochranou lékařské etiky a sídlí ve Washingtonu, se v Číně již více než čtvrt století tajně odebírají orgány živým vězňům, včetně těch, kteří jsou zadržováni pouze kvůli své víře, a používají se k zásobování rozsáhlého a neprůhledného transplantačního průmyslu. Nejnovější výzva výkonného ředitele DAFOH, dr. Torstena Treye, k ukončení tohoto zvěrstva byla přednesena před Mezinárodním dnem lidských práv 10. prosince.

„Když mluvíme o nuceném odběru orgánů, musíme si uvědomit, že nemluvíme o obchodování s orgány, ale o zabíjení lidí za účelem odběru jejich orgánů. A to je fenomén, který jsme zaznamenali pouze v Číně,“ řekl dr. Trey v rozhovoru pro NTD, sesterskou redakci Epoch Times.

Výkonný ředitel sdružení DAFOH, dr. Torsten Trey. (The Epoch Times)

„Začalo to pravděpodobně v roce 1984, kdy čínská vláda přijala ustanovení, která umožňovala odebírat orgány popraveným vězňům. V roce 1999 jsme však zaznamenali prudký nárůst transplantací orgánů, exponenciální nárůst … [ve] stejné době, kdy začalo pronásledování Falun Gongu.“

„Ale teprve v roce 2006 jsme se od informátorů dozvěděli, že hlavním zdrojem nucených odběrů orgánů jsou vězni svědomí, praktikující Falun Gongu.“

Falun Gong je duchovní praxe, která se skládá z meditačních cvičení a morálního učení založeného na pravdivosti, soucitu a toleranci, což podle dr. Treye „velmi rezonovalo s čínskou veřejností“. Čínské úřady odhadovaly, že do konce 90. let 20. století se této praxi věnovalo 70 až 100 milionů lidí. „Je to mírumilovné, zcela pokojné cvičení,“ dodal.

Pro tehdejšího vůdce KS Číny Jiang Zemina však rostoucí popularita této praxe a morální učení představovaly hrozbu pro nadvládu KS Číny nad každodenním životem. Šéf strany osobně vydal v červenci 1999 příkaz k „vymýcení“ Falun Gongu. Od té doby byly miliony příznivců této praxe uvrženy do věznic, center pro vymývání mozků a dalších zadržovacích zařízení po celé zemi, kde byli mučeni ve snaze přinutit je, aby se zřekli své víry.

Bylo potvrzeno, že tisíce praktikujících Falun Gongu byly umučeny k smrti – i když se předpokládá, že skutečný počet je mnohonásobně vyšší – a vyšetřování odhalilo, že velkému počtu stoupenců byly ve státních a vojenských nemocnicích po celé Číně násilně odebrány orgány.

Mezi těmi, kdo se v roce 2006 snažili tuto hrůzu odhalit, byla i bývalá zdravotnice pracující v nemocnici v severní Číně. Pod přezdívkou Annie odhalila, že její bývalý manžel, neurochirurg z téže nemocnice, se v letech 2001–2003 podílel na násilném odebrání rohovek asi 2 000 vězněných praktikujících Falun Gongu. Všichni v době extrakce ještě dýchali.

V roce 2019 dospěl nezávislý lidový tribunál v Londýně k závěru, že v Číně dochází k nuceným odběrům orgánů „ve značném měřítku“ již mnoho let a že zabíjení na objednávku pro potřeby transplantačního průmyslu pokračuje dodnes. Hlavními oběťmi jsou podle tribunálu zadržení praktikující Falun Gongu.

Přestože 96letý Jiang loni zemřel, žádný z jeho nástupců postoj strany k Falun Gongu nezměnil. „Nucený odběr orgánů se stal téměř konečným řešením, jak tuto skupinu umlčet,“ řekl dr. Trey.

Rozhovor s doktorem Torstenem Treyem v pořadu American Thought Leaders s moderátorem Janem Jekielkem. „Pokud medicína nedokáže zastavit nucené odběry orgánů, tak co se stane s lékařskou profesí, s pojetím medicíny? Domnívám se, že každý lékař, který bere svou profesi vážně, se tím musí zabývat…“ Více…

,Prolomit mlčení‘

Navzdory přibývajícím důkazům o rozsáhlém využívání nucených odběrů orgánů v Číně dr. Trey uvedl, že KS Číny zahájila „sofistikovanou síť vlivu“, aby to utajila a zabránila tomu, aby se tyto informace dostaly na veřejnost.

Mezinárodní společenství podle dr. Treye selhalo v tom, že k nejzávažnějšímu zvěrstvu režimu nepřistoupilo s patřičnou vážností, a poukázal na „zjevný ekonomický nátlak a politické hrozby“ ze strany čínského režimu, které označil za „politické vydírání“, a také na „sofistikované používání propagandy, která právě vytvořila mylnou představu a falešné zobrazení toho, co Falun Gong je“.

„Pro čínskou vládu je motivací k nucenému odběru orgánů vlastně umlčet a vymýtit … Falun Gong,“ řekl.

Dr. Trey dodal, že nejlepším způsobem, jak ukončit tuto hrůznou praxi, je „zmařit účel“ a „prolomit mlčení“.

„Pokud si každý najde chvilku a pochopí, o čem Falun Gong je… a pak o něm bude mluvit, a také pochopí nucené odběry orgánů a bude o nich mluvit, v podstatě vyneseme skryté likvidování lidí na denní světlo, a tím zmaříme účel (pronásledování),“ řekl.

DAFOH pořádal 10. prosince virtuální akci k objasnění nucených odběrů orgánů, na které vystoupili mezinárodní řečníci včetně politiků, odborníků, právníků, novinářů a aktivistů za lidská práva, aby se podělili o poznatky o porušování lidských práv v Číně.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.