Vitamin B12 je důležitý vitamin pro lidský organismus. Je nezbytný pro zdravou funkci mozku a nervů, pomáhá předcházet demenci a jiným neurodegenerativním změnám a zabraňuje chudokrevnosti. Také je klíčový pro tvorbu červených krvinek a DNA a podílí se na tvorbě serotoninu, který přispívá k lepší náladě a větší energii.
Protože vitamin B12 se v rostlinné stravě téměř nevyskytuje, na jeho dostatečný příjem by si měli dávat pozor zejména vegani a vegetariáni, ale i senioři, jelikož s přibývajícím věkem se schopnost vstřebávat vitamin B12 snižuje.
Dlouhodobé užívání vitaminu B12 jako doplňku stravy se doporučuje také lidem s některými zdravotními obtížemi jako zhoubná anémie, Crohnova choroba nebo u osob po některých operacích, uvádí profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin při Státním zdravotním ústavu.
Podle něj je riziko předávkování vitaminem B12 malé. Tento vitamin je totiž bezpečný i ve vysokých dávkách a je rozpustný ve vodě. Tělo tak nepotřebné množství dokáže vyplavit močí.
„Doplňky stravy s vitaminem B12 jsou obecně bezpečné pro dlouhodobé užívání vzhledem k nízkému riziku toxicity. Nemají stanovenou horní hranici,“ píše prof. Ruprich ve zprávě SZÚ a dodává: „Riziko, že ho přijmete příliš mnoho, je velmi nízké. Vitamin B12 je tedy bezpečný i ve vysokých dávkách.“
Pokud uvažujete o zařazení tohoto vitaminu do svého jídelníčku pravidelně, je dobré, tak jako u ostatních doplňků stravy, poradit se s lékařem nebo výživovým odborníkem. To platí zejména pro osoby, které mají jiné zdravotní problémy a užívají různé léky.
Prof. Ruprich také doporučuje u pravidelného užívání vitaminu B12 nechat si udělat občasné krevní testy, které zjistí, že hladina tohoto vitaminu je optimální. Vitamín B12 je bohatě obsažen například v játrech, plodech moře či rybách, ale i v mase obecně, mléku a mléčných výrobcích či vejcích. Lze ho však užívat i formou doplňků stravy.