Od mořských plodů a doplňků stravy až po vysoce průmyslově zpracované potraviny – skryté toxiny se mohou tiše hromadit v mozku.
Potraviny, které denně konzumujeme, mohou nenápadně podkopávat naše mozkové zdraví. Mikroplasty, těžké kovy a další toxické látky – obsažené nejen v mořských plodech, ale i ve vysoce zpracovaných potravinách či zdravotních přípravcích – představují rostoucí riziko, jež je spojováno s úbytkem kognitivních schopností a rozvojem demence. V tomto článku se podíváme na to, jak se tyto skryté hrozby dostávají do našeho těla a jaké kroky můžeme podniknout, abychom tato rizika omezili.
Mikroplasty: Nejvíce se hromadí v mozku
Mikroplasty tiše pronikají do našich těl – zejména do mozku – prostřednictvím každodenní stravy. „Jakmile se jich v mozku nahromadí příliš mnoho, zvyšuje se riziko demence,“ uvedl Zhao Mingwei, certifikovaný toxikolog Americké toxikologické společnosti, v nedávném rozhovoru pro pořad „Health 1+1“ stanice NTDTV.
Studie publikovaná v časopise Nature Medicine letos v únoru zjistila přítomnost mikroplastů v ledvinách, játrech a mozku. Množství mikroplastů v mozku zemřelých lidí bez demence bylo výrazně vyšší než v játrech či ledvinách – a ještě vyšší bylo u pacientů trpících demencí.
Jiné studie ukázaly, že nanoplasty mohou urychlovat tvorbu beta-amyloidních bílkovin, čímž zvyšují výskyt neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
Hlavní funkcí hematoencefalické bariéry je chránit mozek tím, že reguluje, co může z krevního oběhu proniknout do mozkové tkáně. Protože mikroplasty mohou být velmi malé a interagovat s buněčnými membránami – zvláště v tukové tkáni – extrémně drobné částice mohou v některých případech do mozku proniknout. Studie zveřejněná letos v lednu navíc zjistila, že mikroplasty mohou tuto bariéru narušit, což může vést k ucpávání buněk, vyvolání mozkové trombózy a následným neurobehaviorálním poruchám.
Jak snížit riziko spojené s konzumací mořských plodů
Podle Zhaa je v důsledku znečištění životního prostředí mořské ryby stále více kontaminované. Ryby žijící u pobřeží, škeble a další korýši – například krabi a krevety – mají sklon hromadit mikroplasty. Prostřednictvím potravního řetězce pak dochází k tomu, že velké ryby, které požírají menší ryby, mohou kumulovat ještě více mikroplastů a těžkých kovů. Pokud člověk zkonzumuje kontaminované maso těchto větších ryb, může přijmout i tyto toxické látky. Zhao proto doporučuje při konzumaci ryb následující opatření:
- Upřednostňujte menší druhy ryb
Vyhýbejte se velkým rybám – vhodnější volbou mohou být ryby o velikosti dlaně. - Vybírejte mořské plody z ověřených čistých oblastí
Snažte se nekonzumovat mořské plody z pobřežních nebo hustě obydlených oblastí, které jsou náchylnější ke znečištění. To platí zejména pro ryby ulovené v blízkosti rybářských přístavů, kde lodě mohou vypouštět znečišťující látky. - Vyhýbejte se vnitřnostem ryb
Bez ohledu na původ ryby se doporučuje nejíst její vnitřnosti – jako jsou játra, střeva nebo morek z kostí – protože právě v těchto orgánech se nejčastěji hromadí mikroplasty a těžké kovy. I rybí polévky z vařených kostí je vhodné se, pokud možno, vyvarovat.
Mikroplasty v doplňcích stravy
Zhao upozornil, že zdrojem mikroplastů mohou být také doplňky stravy – zejména ty ve formě kapslí. Mnoho lidí středního a staršího věku pravidelně užívá různé doplňky, včetně vitamínů A, C a D, kalcia, enzymů či probiotik. Pokud jsou tyto přípravky ve formě kapslí, může dojít k výraznému příjmu mikroplastů.
Dále uvedl, že i když většina mikroplastů může být z těla vyloučena, i nepatrné množství, které se denně nahromadí v mozku, může ve věku kolem 70 let významně zvýšit riziko demence a v konečném důsledku způsobit nevratné poškození.
Bezpečné způsoby užívání doplňků stravy
Aby bylo užívání doplňků stravy bezpečnější, Zhao doporučuje:
- Vyhýbejte se doplňkům ve formě kapslí: Upřednostňujte původní formy, například prášek, což může snížit příjem mikroplastů.
- Omezte počet doplňků užívaných současně: Snížení počtu kapslí užitých najednou může pomoci omezit příjem mikroplastů či změkčovadel.
- Vybírejte produkty od ověřených a certifikovaných výrobců: Preferujte výrobky s oficiálními certifikáty, jako je například značka správné výrobní praxe (GMP) nebo certifikace Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO), které mohou napomoci zajištění bezpečnosti přípravku.
- Vysoce průmyslově zpracované potraviny poškozují mozkové funkce
Studie publikovaná v časopise JAMA Neurology zjistila, že nadměrná konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin urychluje úbytek kognitivních schopností. Zhao upozornil, že mnoho těchto potravin je natolik přepracováno, že spotřebitelé už ani netuší, z čeho skutečně pocházejí. - Například si mnozí myslí, že džem se vyrábí z jahod nebo hroznů, ale ve skutečnosti může být jeho základem kukuřice. Podobně oblíbené rostlinné náhražky masa mohou vypadat a chutnat jako maso, ale nejsou vyrobeny z živočišných produktů.
- Vysoce zpracované potraviny procházejí rozsáhlým rafinačním procesem, který mění jejich původní chemickou strukturu. V důsledku složitého zpracování mohou v kterékoli fázi vznikat toxiny a upravené složky pak mohou zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, demence či předčasného úmrtí.
- Pokud jde o užitečnost informací na obalech, Zhao se domnívá, že často nepomáhají – mnoho zdrojů vysoce zpracovaných potravin zůstává dobře skryto. Ani přečtení etikety nemusí odhalit skutečné suroviny ani počet výrobních kroků, jimiž potravina prošla. Proto doporučuje vyhýbat se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám a dávat přednost celistvým (nezpracovaným) potravinám.
Jak zdravá strava podporuje detoxikaci
Může se tělo zbavit nahromaděných toxinů? Podle Zhaa to závisí na jejich typu. Ve vodě rozpustné toxiny lze často z těla vyloučit zvýšeným příjmem tekutin. Tukem rozpustné toxiny se však rychle vstřebávají do orgánů a mozku, což výrazně ztěžuje jejich metabolizaci.
Zhao doporučuje konzumaci většího množství čerstvé zeleniny a ovoce. Zdravá strava totiž poskytuje antioxidanty, které posilují imunitní systém a pomáhají v boji proti toxickým látkám. Také pohyb podporuje krevní oběh a tím i vylučování toxinů ledvinami.
–ete–