Jeden z bývalých důstojníků americké tajné služby CIA prohlásil, že pomohl zvrátit prezidentské volby v USA roce 2020 v neprospěch tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Stejný důstojník CIA se v minulosti podepsal pod dopis zaslaný deníku The New York Post, jenž prohlašoval, že příběhy o notebooku, který údajně patřil Hunteru Bidenovi, synovi prezidentského kandidáta Joa Bidena, jsou „dezinformace“.

Deník The New York Post získal informace o materiálech z osobního laptopu Huntera Bidena a jejich obsah zveřejnil před prezidentskými volbami 14. října 2020. (zdroj)

Zmiňovaný důstojník CIA John Sipher a 50 dalších bývalých pracovníků amerických zpravodajských služeb podepsali 19. října 2020 dopis, v němž prohlašovali, že snaha o distribuci obsahu notebooku „má všechny klasické znaky ruské informační operace“, přestože v té době nevěděli, zda jsou notebook a jeho obsah legitimní.

Jejich dopis se stal jádrem článku serveru Politico, který tvrdil, že článek deníku The New York Post je „ruskou dezinformací“. (zdroj)

Do situace zasáhla sociální síť Twitter, která ihned 14. října 2020 zablokovala osobní účet mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyové, která zprávu New York Postu sdílela na svém twitterovém profilu. Následujícího dne Twitter zablokoval i účet předvolební kampaně Donalda Trumpa. Více zde…

A majitelé Twitteru se nezastavili pouze u těchto dvou restrikcí a do věci vstoupila i platforma Facebook. Generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg a generální ředitel Twitteru Jack Dorsey začali na svých platformách kompletně blokovat článek deníku New York Post a nakonec Twitter zablokoval i twitterový účet deníku New York Post. Více zde…

Článek v New York Postu jako první informoval o e-mailech obsažených v notebooku, který byl odložen v obchodě s počítači a podle majitele obchodu si ho syn tehdejšího kandidáta Joe Bidena nikdy nevyzvedl, a proto jej předal FBI.

FBI sice počítač a pevný disk od majitele obchodu vyzvedla, ale zjevná nečinnost úřadu při prověřování této záležitosti přiměla majitele obchodu předat kopii pevného disku právníkovi zastupujícímu bývalého newyorského starostu Rudyho Giulianiho, který ji následně předal listu The New York Post.

Zpráva o e-mailech ze 14. října 2020 vyšla v době, kdy se někteří voliči stále rozhodovali, zda budou volit Joa Bidena, nebo Donalda Trumpa.

TIP: Ohledně vztahů rodiny Joa Bidena s ukrajinskou petrochemickou firmou Burisma nebo čínským a ruským režimem vedly vyšetřování tři senátní výbory USA. Více zde…

Článek byl široce zpochybňován americkými levicovými médii na základě tvrzení, že je údajnou „součástí ruského úsilí“ (více…), přestože vrcholní představitelé, jako například ředitel Národního zpravodajství (DNI) John Ratcliffe, uvedli, že neexistují žádné důkazy o tom, že by tomu tak skutečně bylo. Více…

John Sipher, který po desetiletí působil jako vysoký operační důstojník CIA, uvedl v nedávném příspěvku na svém Twitterovém účtu: „Jsem obzvláště hrdý na to, že jsem osobně odklonil volby od Trumpa.“

„Prohrál jsem Trumpovi volby? No potom mám celkem slušný pocit ze svého vlivu,“ napsal John Sipher.

Sipher se následně na Twitteru dostal do sporu s bývalým úřadujícím členem Národního zpravodajství USA Richardem Grenellem a dalšími. V reakci na jejich kritiku později uvedl, že jeho tvrzení o tom, že pomohl Trumpovi prohrát volby, bylo „sarkasmem“.

Napsal také, že „v dopise nebylo uvedeno, že laptop je dezinformace“, ale v květnu 2021 zveřejnil odkaz na článek vydaný deníkem Politico, kde toto tvrzení bylo uvedeno.

Nick Shapiro, někdejší vysoce postavený poradce bývalého ředitele CIA Johna Brennana – Shapiro i Brennan dopis podepsali – a který jej deníku Politico poskytli, na žádosti deníku The Epoch Times o komentář do doby tisku nereagovali.

Většina ostatních signatářů dopisu na žádosti o komentář nereagovala nebo je odmítla, uvedl deník The New York Post.

Bývalý člen Národního zpravodajství (DNI) James Clapper deníku sdělil, že si za prohlášením, které „bylo učiněno V TÉTO DOBĚ,“ stojí.

„Myslím, že vyslovit takové varování V TÉTO DOBĚ bylo na místě,“ napsal Clapper.

„V dopise bylo výslovně uvedeno, že nevíme, zda jsou e-maily pravé, ale že jsme znepokojeni ruskými dezinformačními snahami,“ řekl Russ Travers, bývalý úřadující ředitel Národního protiteroristického centra. „Strávil jsem 25 let jako sovětský/ruský analytik. Vzhledem ke kontextu toho, co Rusové v té době dělali (a stále dělají – Ukrajina je jen posledním příkladem), jsem považoval varování za rozumné.“

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil a doplnil M. K.


Obsah laptopu

Deník The New York Post publikoval 14. října 2020 článek, ve kterém zmiňuje obsah e-mailové komunikace odhalující, že Hunter Biden představil svého otce Joe Bidena vrcholovému vedení společnosti Burisma. E-mail podle Postu ukazuje, že Joe Biden nemluvil pravdu, když prohlašoval, že nikdy nehovořil se svým synem o jeho zahraničních obchodech.

Hunter Biden se účastní konference v Cobb Energy Center v Atlantě, Ga., 22. července 2011. (Moses Robinson / Getty Images for Usher’s New Look Foundation)

New York Post uvedl, že mezi daty zachráněnými při opravě laptopu měly být také informace o ukrajinském holdingu Burisma nebo sexuálně explicitní fotografie či video, na kterém Hunter kouří crack při „románku“ s neidentifikovanou ženou.

John Paul Mac Isaac, majitel počítačového obchůdku v Delaware, v rozhovoru pro Fox News řekl, že si není stoprocentně jistý, zda notebook přinesl na opravu sám Hunter Biden. Nicméně, pro NY Post uvedl, že laptop měl nálepku „Beau Biden Foundation“.

Isaac dostal dle Fox News od zákazníka k opravě 3 poškozené notebooky v dubnu 2019. Data se povedlo zachránit jen z jednoho z nich a dle Isaaca byla (obsahově) znepokojující. Když se zákazník pro notebooky nevrátil ani po 90 dnech, Isaac se jej pokoušel kontaktovat, ale neúspěšně.

V září měl Isaac kvůli znepokojujícímu obsahu (konkrétně e-mailům) kontaktovat prostředníka, který následně kontaktoval FBI.

Dle obsahu svých příspěvků na sociálních sítích je Isaac zřejmě podporovatelem Donalda Trumpa.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.