Steve Milne

26. 7. 2022

Nový australský výzkum ukazuje, že dospívající lidé mají tendenci k nespavosti, což následně zvyšuje pravděpodobnost vzniku deprese.

Práce publikovaná v časopise Nature Reviews Psychology pod hlavičkou Flinders University v Adelaide naznačuje, že kombinace biologie a psychologie spánku dospívajících činí mladé lidi náchylnými k rozvoji deprese.

Přednášející na Fakultě psychologických věd na Západoaustralské univerzitě (UWA) a spoluautorka studie Dr. Cele Richardsonová uvedla, že k této náchylnosti k depresi přispívá opožděný cirkadiánní rytmus, omezená délka spánku a větší pravděpodobnost negativního smýšlení při snahách usnout.

„Dospívající jsou subpopulací s nejvíce chronicky omezeným spánkem v průběhu lidského vývoje, a to jak v západních, tak východních společnostech, přičemž údaje z celého světa naznačují, že chodí spát příliš pozdě a spí příliš málo,“ uvedla doktorka Richardsonová.

Výzkumný tým zjistil, že během dospívání dochází k vývojovým změnám biologických systémů, které regulují spánek a bdění, a mohou tak vést k depresi.

„Prvním faktorem je pomalejší narůstání ospalosti v průběhu dne, což u starších adolescentů zpožďuje nástup spánku,“ uvedla vědkyně a dodala: „Ačkoli dospívající usínají později, začátky školní docházky zůstávají časné, což znamená, že pro mladé lidi je obtížné dosáhnout optimální doby spánku 9,3 hodiny, a toto krácení spánku na oplátku zvyšuje příznaky deprese.“

„Zadruhé, obtíže s usínáním se ještě více zhoršují opožděním v načasování cirkadiálního rytmu, k němuž dochází v průběhu celého období dospívání a opožděné časování tělesných hodin je konzistentně spojováno se zvýšeným rizikem deprese.“

Podle Dr. Richardsonové pak tyto dva faktory vedou ke třetí, spíše psychologické cestě k depresi, a to k možnosti opakovaných obav a neustálého přemítání, které jsou u dospívajících rovněž spojovány s depresí.

Jak depresi předcházet

Richardsonová radí, že depresivní příznaky u dospívajících lze zmírnit vědeckými zásahy v podobě terapie jasným světlem, užívání melatoninu nebo kognitivně-behaviorální terapie.

Dr. Gorica Mimicová z Flinders Institute of Sleep Health a spoluautorka výzkumné práce mezitím doporučila školám a komunitám, aby do svých výukových osnov zařadily přednášky o spánku a pomohly tak mladým lidem v tomto zranitelném období.

„Vzhledem k tomu, že k tomuto projevu významně přispívají základní biologické a fyziologické faktory, mohou základní znalosti o spánku a o tom, co se děje během spánku v dospívání, pomoci mladým lidem lépe spánek pochopit a organizovat si ho,“ uvedla Mimicová.

Podle spoluautorky studie Dr. Michelle Shortové leží odpovědnost také na rodičích, kteří by měli zdravý spánek dospívajících podpořit tím, že dohlédnou na dodržování spánkového režimu a zabrání ponocování.

Článek byl redakčně zkrácen. Z anglického originálu newyorské redakce The Epoch Times přeložil O. H.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.