Redakce Epoch Times

1. 11. 2022

Protože chceme dělat nezávislou žurnalistiku a redakce deníku The Epoch Times jdou cestou, kdy médium financují v první řadě čtenáři, zajímá nás, jak velký zájem mají čeští čtenáři o nezávislou žurnalistiku. A samozřejmě také to, zda čtenáři rozumí tomu, že skutečně nezávislá žurnalistika se rodí z finanční nezávislosti na politicích, bohatých jednotlivcích, velkých firmách nebo velkých inzerentech. Jinými slovy, nezávislou žurnalistiku musejí financovat především čtenáři.

V roce 2017 prohlásil Erik Best v diskusi o českých médiích na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, že „všichni neustále říkají, že chtějí nezávislou žurnalistiku, ale nikdo ji ve skutečnosti nechce. Nechtějí ji politici, firmy a vlastně se o ni nezajímají ani čtenáři. Většině lidí je jedno, kdo média vlastní, nezajímají se o to, co vlastníci sledují,“ řekl Erik Best, šéfredaktor a vydavatel The Fleet Sheet. (zdroj)

Asociace online vydavatelů na konci ledna 2022 zpracovala průzkum (zdroj), z něhož vyplývá, že více než 91 % Čechů „považuje za nutné mít v Česku nezávislou regionální žurnalistiku“. Problém však je v tom, že necelých 65 % z nich za zpravodajství neplatínebylo by ochotno platit ani do budoucna.

„Ptáme se stále, jak je možné, že lidé předpokládají, že kvalitní informace mají mít k dispozici zdarma. Přitom nikoho ani nenapadne, že by ho měl zdarma učesat či ostříhat kadeřník. Bohužel tato představa vznikla v počátcích vstupu tradičních médií na internet, kdy média sama podcenila vývoj a nabízela obsah zdarma. Zároveň ale stále měla příjem z prodeje tištěných novin,“ říká předseda Asociace online vydavatelů Libor Matoušek.

Zdá se, že v takovém prostředí nezávislá novinařina postupně vymizí.

Řešení vidíme ve Vás, kdo si uvědomujete, že s Vaší drobnou podporou to zvládneme.

Přispějte nám 45,- Korun měsíčnědostanete nezávislou novinařinu.

Co nabízíme?

Dlouhodobě nabízíme články, které se do hloubky věnují situaci v USA a Číně. Sledujeme také stále více vývoj situace v Evropě a přidáváme pokrytí některých významných událostí v České republice. Jak už možná víte, hodnotově se zaměřujeme na tradiční kulturu a tradiční hodnoty.

Jako nezávislé médium se nebojíme pokrývat závažná témata.

V roce 2013 jsme jako první informovali o zatajování viru SARS v Číně. Jako první jsme v roce 2006 upozornili na případy zneužívání vězňů svědomí k orgánovým transplantacím v čínských vojenských nemocnicích. Jako první jsme v dubnu 2020 natočili dokumentární snímek o vyšetřování původu viru SARS CoV 2, v němž jsme poukazovali na pravděpodobnost úniku viru z wuchanské laboratoře.

V USA dlouhodobě sledujeme skandál Spy Gate, při němž došlo v roce 2016 ke zneužití pravomocí FBI k odposlouchávání člena volební kampaně prezidentského kandidáta Donalda Trumpa během akce nazvané Crossfire Hurricane. Sledovali jsme vývoj voleb v USA v roce 2020 a natočili jsme oceňovaný dokument mapující první obvinění z volebních podvodů. Dalším oceňovaným dokumentem byl snímek Skutečný příběh 6. ledna o protestu před Kapitolem v roce 2021 nebo dokument Border deception o uměle vytvořené „imigrační krizi“ na hranicích USA.

Premium sekce pro předplatitele

Pokud nás chcete podpořit, můžete si zřídit přístup k PREMIUM obsahu, který bez předplatného neuvidíte. Díky tomu budete mít v obsahu méně reklam, které tak nebudou rušit Vaše prohlížení stránek a čerpání informací.

Čím více čtenářů bude přistupovat k informacím s postojem, že nezávislou novinařinu je třeba nakupovat na internetu stejně jako časopisy v trafice, tím větší šanci budou mít nezávislá média na udržení finanční stability a rozšiřování svých týmů.

Děkujeme Vám za Vaši podporu!

Pro Vaše dotazy, náměty a komentáře jsme k dispozici na adrese: redakce@epochtimes.cz

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.