Možno viete, že po vianočných sviatkoch sme sa prehupli do obdobia fašiangov. Fašiangy sú prechodnou fázou medzi zimným a jarným obdobím. Trvajú od sviatku Troch kráľov (06. januára) do dňa nazývaného škaredou – Popolcovou stredou, ktorým sa začína obdobie 40-dňového predveľkonočného pôstu. Príchod pôstu naznačuje už samotné slovo fašiang, z nemeckého „vast-schane“ (čítaj fastšane), čo značí niečo ako „posledný nápoj“.

Fašiangy boli odjakživa symbolom radosti, veselosti a hojnosti. Zvyky a obrady počas fašiangového obdobia symbolizovali činnosti na zabezpečenie úrody a plodnosti. Tiež boli obdobím, ktoré ukončovalo priadky, za ktorými nasledovalo tkanie.

V tomto období sa uskutočňovala väčšina svadieb, tanečných zábav a k symbolom fašiangov patrila aj vôňa zabíjačkových špecialít, smažených šišiek, sýtych jedál a rôznych sladkých pokušení. Fašiangy sa považovali za sviatok jedla. Jediným a hlavným cieľom bolo dosýta sa najesť. Typickými boli obchôdzky v maskách, počas ktorých sa získavalo jedlo, ktoré sa následne spoločne pripravilo. V každom kúte Slovenska rozvoniavalo vyprážané pečivo šišky pampúšiky, fánky, krapne a podobne. Tradičnou bola aj konzumácia vajec a slaniny, zvyčajne v podobe praženice, niekde sa slanina vytopila a na získanom tuku sa potom vyprážalo pečivo. Popri tradičných šiškách a fánkach sa zvykli piecť aj orechové či makové záviny.

V minulosti sa pri fašiangových dobrotách na zdravie či kondíciu veľmi nemyslelo. Ale aj tradičné fašiangové recepty si dnes vieme pripraviť v zdravšej verzii takto jednoducho:

Recept na domáce špaldové šišky bez vysmážania

Kvások:

  • mandľové mlieko             1/4 šálky
  • špaldová múka hladká   1PL
  • trstinový cukor                  1ČL
  • čerstvé droždie                 20g

Cesto:

  • špaldová múka hladká   3 šálky
  • mandľové mlieko             1/2 šálky
  • maslo ghee                         4PL
  • trstinový cukor                  3PL
  • žĺtok                                      2ks
  • kôra z 1 citróna  podľa chuti        
  • štipka soli
  • + domáci džem na plnenie podľa chuti  

Kvások V malej miske som si rozmrvila droždie, zaliala teplým mandľovým mliekom, posypala špaldovou múkou a trstinovým cukrom a miešala dohladka, dokiaľ sa kvások nerozpustil; potom som to dala nachvíľu na bok.

Cesto – V miske som si preosiala špaldovú múku, pridala trstinový cukor, štipku soli a premiešala. Potom som pridala rozpustené maslo ghee, žĺtka, vlažné mandľové mlieko, nastrúhanú citrónovú kôru (podľa chuti) a pripravený kvások. Drevenou varechou som vymiešala elastické mierne lepkavé cesto a nechala kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.

Po vykysnutí som cesto premiestnila na pomúčenú kuchynskú linku, jemne spracovala ešte s trochou múky a vyvaľkala do tvaru kruhu (hrúbka cca 1,5 cm). Pomocou okrúhlej formičky (alebo pohára) som vykrajovala menšie šišky, ktoré som premiestnila na plech vyloženým papierom na pečenie. Šišky som nechala ešte 1015 minút podkysnúť. Zatiaľ som si rozohriala rúru na 180 stupňov. Nakoniec som do stredu šišiek pomocou palca urobila do stredu jamky, potrela rozpusteným maslom ghee/kokosovým olejom a dala piecť na 1520 minút do zlatista. Vrch šišiek posypte po upečení a vychladnutí práškovým brezovým cukrom, prípadne potrite domácim džemom podľa chuti.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Srdce Francie: Příběh pařížské katedrály Notre-Dame
Srdce Francie: Příběh pařížské katedrály Notre-Dame

Katedrála postavená tak, aby nasměrovala zrak lidstva k nebi a k věčnosti, znovu otevírá své brány.

Asadův režim padl, opozice slibuje vybudovat novou a mírumilovnou Sýrii
Asadův režim padl, opozice slibuje vybudovat novou a mírumilovnou Sýrii

Povstalci i exilová opozice dnes nad ránem ohlásili konec režimu syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada, který zemi vládl 24 let. Rebelové podle agentury Reuters vyzvali uprchlé Syřany k návratu do vlasti a slibují budování nové Sýrie, která se stane mírumilovným místem. Syrský premiér Muhammad Ghazí Džalálí oznámil, že je připraven na předání moci a na spolupráci s novým vedením země.

Je druhá adventní neděle, do Štědrého dne zbývají dva týdny
Je druhá adventní neděle, do Štědrého dne zbývají dva týdny

Dnes je druhá adventní neděle, přezdívaná bronzová, do Štědrého dne zbývají dva týdny. Na adventním věnci tak lidé podle tradice rozsvítí druhou ze čtyř svíček.

Den v obrazech: Znovuotevření katedrály, Trilaterální jednání na poslední chvíli a Vánoční přehlídka corgiů
Den v obrazech: Znovuotevření katedrály, Trilaterální jednání na poslední chvíli a Vánoční přehlídka corgiů

Světové události dne 7. prosince zaznamenané objektivem fotoaparátu.

Jak si začít budovat dlouhodobé zásoby potravin – radí prepper a otec 11 dětí
Jak si začít budovat dlouhodobé zásoby potravin – radí prepper a otec 11 dětí

Pro podnikatele a farmáře třetí generace Davida Stelzera je dobře zásobená potravinová spíž základem pro život v hojnosti. Podělil se s námi o své zásadní rady.

Konec věku scientismu
Konec věku scientismu

Veřejnost je nově skeptická k celé řadě věcí, jejichž kritici byli ještě nedávno považováni za bláznivé podivíny. Šílenství kolem schopnosti vlády kontrolovat klima se setkává s novým odporem. Vlády a společnosti, které zavedly povinné očkování, čelí na základě soudních rozhodnutí vysokým pokutám.

Einstein a jeho housle: Harmonie vědy a hudby
Einstein a jeho housle: Harmonie vědy a hudby

Albert Einstein spojoval vědu a hudbu, které považoval za harmonické. Hraní na housle mu pomáhalo přemýšlet a nacházet inspiraci. Jeho vášeň pro Mozarta a Bacha odrážela řád vesmíru, který hledal i ve svých teoriích.

Jak se žije v podzemí Las Vegas plného bezdomovců
Jak se žije v podzemí Las Vegas plného bezdomovců

Rozsáhlá síť tunelů pod městem hříchu poskytuje nebezpečné útočiště více než tisícovce bezdomovců. Strávili jsme několik dnů s lidmi, kteří jim pomáhají.