Moderní věda o výživě uznává ovoce a zeleninu jako zdravé potraviny, které mohou snížit riziko rakoviny, a většina lidí souhlasí s příslovím „jablko denně, drží lékaře od postele“. Můžeme však proti rakovině účinně bojovat tím, že budeme jíst pouze ovoce a zeleninu? Je zdravé jíst pouze ovoce a zeleninu? 

Ovoce a zelenina mohou proti rakovině účinkovat, ale omezeně

Ovoce a zelenina mohou snižovat riziko vzniku rakoviny, protože jsou bohaté na vlákninu, vitaminy, minerály, antioxidanty a fytochemikálie. Ty všechny pomáhají zvyšovat schopnost organismu bojovat proti rakovině mnoha způsoby. Naopak nízká spotřeba ovoce a zeleniny je spojena se zvýšeným rizikem úmrtí na rakovinu.

Metaanalýza 95 studií ukázala, že přidání 200 gramů zeleniny a ovoce do jídelníčku je spojeno s 10% snížením úmrtnosti ze všech příčin. Denní příjem 550 až 600 gramů ovoce a zeleniny dohromady byl spojen se snížením relativního rizika celkového onemocnění rakovinou o 14 %. Rovněž se uvádí, že brukvovitá a zelenožlutá zelenina byly spojeny s významným snížením celkového rizika rakoviny.

Analýza však také zjistila, že zvýšení příjmu nad 550 až 600 gramů ovoce a zeleniny denně nevedlo k dalšímu snížení rizika. Podobný výsledek ukázala i další metaanalýza: Denní příjem ovoce a zeleniny vyšší než 300 gramů ochranu před rakovinou nezvýšil. 

randomizované klinické studii byli účastníci s nízkým příjmem ovoce, džusů a zeleniny náhodně rozděleni do dvou skupin. Účastníci jedné skupiny si zachovali svou obvyklou stravu, zatímco druhá skupina dostávala po dobu 12 týdnů navíc 480 gramů ovoce a zeleniny a 300 mililitrů ovocné šťávy denně. Výsledky ukázaly, že u osob ve skupině, která konzumovala více ovoce a zeleniny, se zvýšila hladina vitaminu C v plazmě o 35 %, hladina kyseliny listové o 15 % a významně se zvýšil obsah některých karotenoidů o 50 až 70 %. Nedošlo však k žádným významným změnám v antioxidační kapacitě organismu, v poškození DNA v lymfocytech ani v markerech cévního zdraví, což jsou všechno ukazatele spojené s nemocemi.

Jedno kritické vyhodnocení výzkumu také zjistilo, že v několika velkých kohortových studiích byl vliv konzumace zeleniny a ovoce na rakovinu zjistitelný pouze v případě, že mezi skupinami byly velké rozdíly v konzumaci zeleniny a ovoce, a mohlo se stát, že se účinky projevily pouze v případech vysoké expozice karcinogenů (např. kouření).

Jinými slovy, účinnost zvýšeného příjmu ovoce a zeleniny v boji proti rakovině je omezená. Někteří lidé se rozhodli změnit svůj jídelníček pouze na ovoce a zeleninu v naději, že tak minimalizují riziko vzniku rakoviny a jiných onemocnění. To však nemusí být moudré a nese to s sebou i určitá rizika.

Rizika konzumace pouze zeleniny a ovoce 

1. Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje riziko rakoviny

Herec Ashton Kutcher v roce 2013 simuloval stravu Steva Jobse v rámci přípravy na roli. Po měsících dodržování přísné diety sestávající pouze z ovoce, ořechů a některých obilných semínek byl hospitalizován s vážným poškozením slinivky.

Konzumace příliš velkého množství ovoce může vést k vysoké hladině cukru v krvi, což může poškodit slinivku a zvýšit riziko vzniku rakoviny.

Studie publikovaná v časopise Cell Metabolism v roce 2019 ukázala, že vysoká hladina cukru v krvi může vyvolat řadu metabolických změn a buňky slinivky břišní se tak mohou ocitnout bez surovin pro opravu DNA, což vede ke zdvojnásobení počtu mutací. U devadesáti procent případů rakoviny slinivky břišní byla prokázána tato genová mutace, která může vést k rakovině buněk ostrůvků slinivky. Studie také zmiňuje, že poškození DNA v pankreatické tkáni bylo u diabetiků výrazně vyšší než u nediabetiků. Vědci proto navrhli, že hlavním viníkem, který způsobuje poškození DNA v buňkách slinivky, je vysoká hladina cukru v krvi.

Vysoká hladina cukru v krvi může vést k poklesu 5-hydroxymethylcytosinu (5hmC), důležitého epigenetického markeru u DNA, a to může výrazně zvýšit riziko vzniku rakoviny. Snížený obsah 5-hmC v DNA indikuje progresi rakoviny.

2. Nutriční nerovnováha

Strava složená pouze z ovoce a zeleniny může vést k nutriční nerovnováze. Ovoce a zelenina jsou bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny, ale mají nízký obsah bílkovin a tuků. Nedostatek těchto dvou základních makroživin může mít vliv na lidské zdraví. Bez zdrojů živin, které tělo pohánějí, ztrácíme svaly a sílu. Tělo se tak může dostat do hladovějícího režimu, kdy se zpomaluje metabolismus, aby se šetřila energie.

V ovoci a zelenině navíc chybí i některé důležité živiny, jako je vitamin B12, vitamin D, vápník a zinek. Nedostatek těchto živin může vést k anémii, únavě, letargii a poruchám imunitního systému. Pro většinu lidí je proto tato dieta v dlouhodobém horizontu nevhodná. 

3. Narušuje vstřebávání léků

Studie zjistily, že složky obsažené v grapefruitové šťávě mohou interagovat s různými léky a ovlivňovat metabolismus v těle, což vede k abnormálním hladinám léků v krvi, které mohou zhoršovat nežádoucí účinky a snižovat účinnost léků. Předpokládá se, že s grapefruitem interaguje více než 85 léků, z toho u 43 léků může interakce vést k závažným nežádoucím účinkům.

4. Další rizika

Některé druhy ovoce a zeleniny mají navíc vysoký obsah šťavelanů, které mohou při dlouhodobé konzumaci ve velkém množství vést ke vzniku ledvinových kamenů. Ovoce a zelenina mají také vysoký obsah vlákniny, což může při nadměrné konzumaci vést k plynatosti nebo nadýmání. A konečně, některé zdroje ovoce a zeleniny jsou náchylné ke kontaminaci pesticidy, chemikáliemi a dalšími látkami, přičemž toto nebezpečí nelze zcela odstranit omytím a oloupáním ovoce a zeleniny.

Vyvážený příjem

Ilustrační záběr. (volné dílo/stockvault.net)

Zelenina a ovoce jsou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku, ale i tady platí ono okřídlené „všeho s mírou“. Zdraví lidé, kteří si přejí detoxikovat a pročistit si tlusté střevo, mohou zkusit krátkodobou dietu na základě ovoce a zeleniny, ale doba trvání by neměla přesáhnout několik dní.

Obecně platí, že příjem ovoce by neměl přesáhnout 25 až 30 procent stravy, aby nedošlo k nutriční nerovnováze. 

Otis Brawley, profesor onkologie a epidemiologie na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, v rozhovoru pro The Epoch Times zdůraznil, že „karcinogeneze a snižování rizika rakoviny jsou dlouhodobé procesy“. Stejně jako léta kouření mohou zvýšit riziko vzniku mnoha různých druhů rakoviny, je ke snížení rizika vzniku rakoviny zapotřebí mnoho let důsledných a zdravých stravovacích návyků.

Profesor Brawley také uvedl, že není zastáncem stravy, při níž se jí pouze ovoce a zelenina bez bílkovin. Místo toho doporučuje volit vyváženou stravu, která je bohatá na ovoce, zeleninu a bílkoviny (z rostlin či zvířat). Zdůrazňuje však, že „když říkáme strava bohatá na ovoce a zeleninu, nemyslíme tím ovoce s přidaným cukrem“.

Konzumace masa může být pro pacienty s rakovinou důležitá

Pacienti, kterým byla diagnostikována rakovina nebo kteří podstupují onkologickou léčbu (např. radioterapii nebo chemoterapii), musí věnovat větší pozornost kaloriím a živinám ve stravě, aby měli dostatek sil k boji s rakovinou.

Cynthia Wongová, registrovaná dietoložka v Memorial Sloan Kettering Cancer Center, v rozhovoru pro The Epoch Times uvedla, že během chemoterapie a radioterapie dochází k zániku mnoha normálních buněk, a proto je pro podporu zotavení zapotřebí bílkovin a odpovídající výživy.

Mezi běžné potraviny s vysokým obsahem bílkovin patří červené maso, ryby, drůbež, vejce, fazole, mléčné výrobky a ořechy.

Zmínila také, že pacienti často ztrácejí chuť k jídlu a hodně hubnou kvůli vedlejším účinkům léčby, takže „cokoli, co mohou v této fázi jíst, je pro ně dobré“.

anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký