Milan Kajínek

21. 1. 2020

Prezident Miloš Zeman nedávno prohlásil, že se nezúčastní summitu 17 + 1, plánovaného na duben 2020 v Číně. 17 + 1 je projekt čínského režimu zaměřený na zvýšení obchodní výměny mezi Čínou a sedmnácti východoevropskými zeměmi. Prezident 12. ledna 2020 řekl, že na summit nepojede, protože Čína nesplnila své sliby ohledně miliardových investic v České republice.

O několik dní později uvedl prezidentův kancléř Vratislav Mynář, že by prezident mohl ještě svou účast na summitu zvážit, pokud by čínští zástupci byli ochotni uzavřít s českými podnikateli smlouvy na konkrétní projekty.

„Troufám si říci, že pokud by výsledkem byly konkrétní projekty, nikoliv pouze další memorandum, že by pan prezident svoji účast ještě zvážil,“ řekl kancléř Vratislav Mynář a dodal, že „vše teď záleží na čínské protistraně“.

Zrušené investiční fórum

O čínských investicích zástupci českých a čínských firem v minulosti jednali na pravidelných podnikatelských fórech China investment forum pořádaných v Praze již od roku 2013.

Poslední fórum se mělo konat na konci roku 2019. Jeho pořádání bylo odloženo ze strany čínského režimu, který zrušením plánovaného fóra údajně demonstroval nespokojenost s postupem pražského magistrátu, který vypověděl smlouvu s Pekingem. Komunistické straně Číny také vadí prohlášení primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který kritizoval postupy čínského režimu a násilné represe etnických a náboženských skupin probíhající v Číně. Více zde…

Primátor Hřib uvedl v říjnu 2019 v rozhovoru pro DVTV: „Čína chce šířit propagandu, snaží se nás šikanovat a přidává výhrůžky“. Komentoval tak vývoj situace okolo partnerské smlouvy mezi Prahou a Pekingem a jejím konečném zrušení. Více zde…

Dalším faktorem, který podle kancléře Mynáře stál za odložením fóra, byla plánovaná cesta dnes již zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan. Kubera měl v únoru 2020 navštívit nejprve Tchaj-wan a setkat se s nově zvolenou tchajwanskou prezidentkou, a teprve poté odcestovat do Číny.

Čínské velvyslanectví v Praze se již v říjnu 2019 ohradilo proti setkání Senátora Kubery se zástupcem tchajwanské kanceláře v Praze. Kubera tehdy čínskému velvyslanci sdělil, že „Česká republika je suverénní zemí a Peking to musí respektovat“.

Bývalý předseda senátu také zmínil, že Tchaj-wan je pro Česko třetím největším asijským obchodním partnerem. Překvapivě také komentoval agresivní čínskou diplomacii. „Čína se obrovsky bojí toho, aby nedopadla jako Sovětský svaz. Kdyby jednotlivé regiony začaly usilovat o jakousi samostatnost,” řekl v říjnu 2019 Kubera novinářům.

Kubera není zdaleka jediný senátor, který zaujímá k čínskému režimu kritický postoj. Český senát vyslal kritiku směrem k Číně již 20. března 2019, kdy byla na zasedání Senátu projednávána otázka „genocidy duchovního hnutí Falun Gong v Číně páchané čínským režimem“. Výsledkem jednání bylo přijmutí rezoluce, která vyjadřuje podporu duchovnímu hnutí Falun Gong, křesťanům, Ujgurům a Tibeťanům a tlumočí znepokojení nad jejich pronásledováním ze strany čínského režimu.

Rezolucí dále Senát vyzval vládu ČR, aby čínský režim vyzvala k zastavení pronásledování těchto lidí, propuštění vězňů svědomí, k dodržování a ratifikování mezinárodního paktu o lidských právech. Více zde…

Obrat v česko-čínských vztazích

V roce 2014 si prezident Miloš Zeman i česká politická reprezentace slibovali miliardové investice z Číny výměnou za vstřícnou zahraniční politiku vůči čínskému režimu.

Původně velké sliby o investicích se začaly hroutit v roce 2018, kdy čínská společnost CEFC začala krachovat a byla zasažena korupčními skandály. CEFC, která měla být hlavní čínskou investiční firmou v ČR, si koupila podíly v několika českých firmách a koupila také fotbalový klub Slavia Praha.

Po vzájemných neshodách mezi vedením města Prahy a čínským hlavním městem Pekingem v roce 2019 došlo k vypovězení smlouvy mezi oběma městy. Peking nechtěl vyhovět žádosti Prahy o odstranění politického dodatku o „respektování politiky jedné Číny“ z partnerské smlouvy. „Ukázalo se, že Pekingu šlo ve smlouvě především o politickou propagandu, a nikoliv o vzájemnou spolupráci a kulturní výměnu mezi oběma městy, proto jsme smlouvu nakonec vypověděli,“ komentoval situaci primátor Zdeněk Hřib v říjnu 2019 v rozhovoru pro DVTV.

Následně čínský režim zrušil turné po Číně všem českým orchestrům, které měly v názvu „Pražský“, bez ohledu na to, zda mají (kromě názvu) něco společného s českým hlavním městem. Více zde…

Následovalo nejenom zmiňované odložení konání česko-čínského investičního fóra, ale i obavy prezidenta Zemana, že se čínský režim chystá pozastavit financování fotbalového klubu Slavia Praha, který od krachující společnosti CEFC převzala čínská státní společnost CITIC. Dnes je majoritním akcionářem klubu čínská společnost Sinobo Group.

„Čína reaguje odvetnými opatřeními. Některé letecké linky mají být odkloněny do Chorvatska a má být zastaveno financování Slavie Praha,“ prohlásil prezident Miloš Zeman v říjnu 2019 v pořadu televize Barrandov.

Dosud nebylo žádné z těchto takzvaných „odvetných opatření“ ze strany čínského režimu realizováno. Pět leteckých linek mezi Prahou a čínskými městy i fotbalový klub Slavia Praha nadále fungují beze změny.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“