V poslední době se mezi příznivci přírodního přístupu ke zdraví hodně diskutuje o vitamínu D. Jako certifikovaná lékařka funkční medicíny sleduji stav vitaminu D velmi bedlivě.
Vitamín D je vlastně hormon, konkrétně prohormon, který tělo přeměňuje na steroidní hormon. Syntetizuje se v kůži při kontaktu se slunečními paprsky a aktivuje se v játrech a ledvinách.
V poslední době se vitamín D hodně probírá v souvislosti jeho rolí při podpoře imunitního systému, ovšem to zdaleka není jeho jediná role v lidském zdraví.
Funkce vitaminu D
Vitamin D plní v těle řadu funkcí, z nichž mnohé jsou klíčové pro základní fyziologické procesy. Pokud nemáme dostatečnou hladinu vitaminu D, ovlivňuje to všechny aspekty naší fyziologie, protože vitamín D se úzce podílí na funkcích buněk a genové expresi.
Hormon známý jako vitamin D:
- Reguluje vápník a fosfor v séru
- Působí synergicky s vitamínem A a K2
- Snižuje buněčný růst
- Podporuje apoptózu (správné odumírání buněk)
- Zlepšuje buněčnou diferenciaci
- Řídí genetickou expresi
Nedostatek vitaminu D je velmi rozšířený. Ve skutečnosti 70 % amerických dětí nemá dostatek vitaminu D. U nás v Restorative Wellness Center jsme během let provedli testy tisíců lidí a jen zřídka se setkáme s někým, kdo má optimální, funkční hladinu vitamínu D, pokud si na to opravdu nedává bedlivý pozor.
Měli jsme stovky pacientů, kteří žijí na Floridě, v Kalifornii a v dalších jižních státech, kteří mají výrazně nižší než optimální hladinu vitaminu D a také hořčíku. Hořčík je pro dobré fyziologické využití vitaminu D klíčový.
Příznaky nedostatku vitaminu D
Nízká hladina vitaminu D zvyšuje riziko vzniku rakoviny, autoimunitních onemocnění, cukrovky, vysokého krevního tlaku, kardiovaskulárních problémů a osteoporózy. Uvědomění si příznaků nedostatku vitamínu D vás může přimět k jeho řešení. Mezi tyto příznaky patří např:
- Únava
- Migrény
- Bolest a slabost svalů
- Deprese
- Nízká nebo nesprávná funkce imunitního systému
- Hormonální dysfunkce
- Zvýšená zánětlivost
- Alergie
Jak optimalizovat přísun vitaminu D
Z mého pohledu má konzumace stravy bohaté na živiny nepřekonatelnou hodnotu. Již téměř 15 let studuji práci Dr. Westona A. Price, zubaře, který se stal výzkumníkem v oblasti výživy. Jeho práce jasně ukazuje, že je důležité konzumovat nejen samotný vitamin D, ale brát ho také ve spojení s vitaminem A a vitaminem K2, kterému Price říká faktor X. Tyto vitaminy rozpustné v tucích – A, D a K – působí v součinnosti a K2 vlastně aktivuje správný metabolismus vitaminu D.
Výzkumy ukazují, že při konzumaci vitaminu D s vitaminů A a K2 je méně pravděpodobné, že „déčko“ dosáhne toxických hodnot.
Potravinové zdroje biologicky dostupných vitaminů A, D a K2
- Vaječné žloutky od slepic s volným výběhem
- Červené maso od zvířat krmených trávou
- Orgánové maso, například játra
- Syrové mléčné výrobky od zvířat krmených trávou, jako je ghí, máslo, smetana, mléko, kefír a sýry (pokud jsou tolerovány).
- Olej z tresčích jater
- Volně ulovené ryby (ne z odchovu), jako je losos, sleď, sardinky
- Sádlo od zvířat z pastevního chovu, sádlo a tuk z kachen a kuřat chovaných ve volném výběhu
Je mnohem obtížnější dosáhnout toxických hladin těchto živin, pokud jsou konzumovány společně. Price pozoroval skupiny lidí žijících tradičním způsobem, které konzumovaly výživově bohatou stravu s vysokým obsahem těchto vitaminů rozpustných v tucích, a zjistil, že se u nich projevuje příkladné zdraví zubů a celková duševní pohoda.
Chronická onemocnění a choroby se u těchto skupin prakticky nevyskytovaly. Nutriční intervence však často nestačí, zejména u chronicky nemocných jedinců. Zkušený lékař při doporučování doplňků stravy zohlední stav vitaminu A, vitaminu D, vitaminu K2 a hořčíku a řídí se důkazy z laboratoře.
Vitamín D ze slunce
Nic nemůže nahradit zdraví prospěšný pobyt na živém, přirozeném slunečním světle. Koneckonců za produkci vitaminu D je zodpovědná naše pokožka. Během vystavení se slunečnímu svitu proniká ultrafialové záření do epidermisu (kůže) a fotolyzuje provitamin D3 na previtamin D3, který tělo využívá.
Odhaduje se, že 80 až 100 % vitaminu D, který potřebujeme, je výsledkem slunečního záření. Sluneční záření, které opálí pokožku (tzv. 1 minimální erytémová dávka), vytváří v našem těle ekvivalent 10 000 až 25 000 mezinárodních jednotek (IU) vitaminu D. Bohužel stárnutí, opalovací krémy a zvýšený obsah melaninu snížily schopnost kůže produkovat previtamin D3.
Možná se ptáte: „Proč se prostě nevyhýbám slunci a místo toho neberu vitamin D?“ No, i kdybyste mohli získat veškerý vitamin D, který potřebujete, prostřednictvím doplňků stravy, a byl by stejně dokonale navržen a vstřebáván vaším tělem jako ten, který si vytváříte z vlastní kůže, stále byste přišli o další výhody slunečního záření, včetně zvýšené produkce mitochondriálního ATP (adenosintrifosfátu), buněčné signalizace a syntézy růstových faktorů a útlumu oxidačního stresu.
Nejlepší způsob, jak získat vitamin D, je tedy skrze pokožku. Já doporučuji 20 až 30 minut přímého, neomezeného pobytu na slunci denně mezi 10. a 15. hodinou. Osoby se světlou pletí se mohou muset k tomuto času propracovat, aby se nespálily. Osoby s tmavší pletí budou potřebovat delší dobu pobytu na slunci.
Bojíte se spálení?
Důkazy ukazují, že optimální hladina dalších vitaminů rozpustných v tucích, vitaminu C, hořčíku a esenciálních mastných kyselin výrazně přispívá k ochraně pokožky před spálením. Konvenční moudrost tvrdí, že slunce je třeba se bát a že si musíme na tělo nanášet chemické látky, které narušují hormony a způsobují rakovinu, abychom se ochránili před nemocemi.
Já se domnívám, že odborná literatura ukazuje pravý opak. Sluneční světlo chrání před mnoha chronickými nemocemi a symptomy. Studie z roku 2016, která sledovala 29 518 osob po dobu dvaceti let, ve skutečnosti zjistila, že u osob, které se vyhýbají pobytu na slunci, je dvakrát vyšší pravděpodobnost úmrtí ze všech možných příčin.
Měl bych jíst doplňky?
Když lékař doporučuje brát umělý vitamín D, musí vzít v úvahu celou řadu faktorů, které mohou ovlivnit způsob, jakým tělo tento doplněk metabolizuje. Mezi tyto faktory patří hladina vitaminu A, vitaminu K, vápníku, hořčíku a stav parathormonu spolu s tím, jak pacient asimiluje potravu.
Z mého pohledu je vitamin D3 jedinou formou, která by se měla doplňovat, a měl by se používat ve spojení s vitaminem K2. Každý, kdo bere vitamín D, by měl být pečlivě sledován, aby se zajistilo, že se nedostává mimo optimální rozmezí.
Kontrola nad doplňky stravy v podobě vitamínu D vznikla proto, že vitamin D je hormon. Ne každý si ho musí doplňovat. Nicméně existuje čas a místo pro suplementaci, pokud se používá ve správném poměru s jinými živinami. Mnoho lékařů považuje hladinu 25(OH)D (metabolitů vitaminu D v krvi) pod 30 ng/ml za problematickou. Bez optimální hladiny tohoto důležitého vitaminu a dalších vitaminů se těžko uzdravíte z chronického onemocnění nebo uvedete autoimunitní onemocnění do původního stavu.
Můžete do sebe dostat příliš mnoho vitaminu D?
Rozhodně ano, zní odpověď! Stejně jako nízká hladina vitaminu D je důvodem k obavám i jeho nadměrná hladina. Ideální hladina vitaminu D, stejně jako u mnoha jiných věcí, se pohybuje po křivce ve tvaru zvonu. Pokud se hladina 25(OH)D v krvi blíží 100 ng/ml a více, je považována za toxickou.
Vzhledem k tomu, že mnoho lidí propaguje brát vitaminu D v umělé podobě, často ve vysokých dávkách, je moudré vědět, že tento vitamin může v těle narůstat až do toxických hodnot, protože je rozpustný v tucích. To znamená, že se ukládá v játrech, tukové tkáni a kosterním svalstvu a je pravděpodobnější, že se stane toxickým než vitaminy rozpustné ve vodě, které se z těla poměrně rychle vylučují.
Existují případy, často při nadměrném dávkování, které mohou způsobit značné problémy. Patří mezi ně např:
- Infarkt
- Mrtvice
- Ledvinové kameny
- Bolesti hlavy
- Nevolnost
- Zvracení
- Průjem
- Anorexie
- Úbytek hmotnosti
- Nízká hustota kostí
Vitamin D může být živinou, která může změnit život. Proto je důležité pochopit jeho význam pro lidské zdraví a být vyzbrojen bezpečnými a vhodnými strategiemi pro optimalizaci jeho hladiny v těle.
Dr. Ashley Turnerová je tradičně vyškolená naturopatka a certifikovaná lékařka celostní medicíny v Restorative Wellness Center. Jako odbornice na funkční medicínu je doktorka Turnerová autorkou příručky pro léčení střev Restorative Kitchen (Regenerační kuchyně) a Restorative Traditions (Regenerační tradice), kuchařek obsahujících nezánětlivé sváteční recepty.
Přeloženo z anglického originálu na TheEpochTimes.com.