Petr Šváb Juraj Skovajsa

a 13. 2. 2023

Twitter Files neboli Akta Twitter jsou (zatím) 15-dílnou sérií odhalení interní komunikace zaměstnanců Twitteru z doby, než Twitter převzal Elon Musk. Odkrývá cenzurní aktivity na platformě, do které se zapojovaly americké úřady a další organizace či jednotlivci.

Musk poskytl interní zdroje několika vybraným novinářům a autorům, kteří své výstupy postupně publikovali v prosinci 2022 a lednu 2023. Mezi nejzajímavější patří rozkrývání okolností vedoucích k banu Donalda Trumpa na Twitteru, covidová cenzura anebo potlačování zpráv o notebooku Huntera Bidena.

Infografika, kterou Vám nyní představíme, znázorňuje vazby mezi jednotlivými aktéry do vydání 14. dílu (včetně).

Infografika Twitter Files
Pro zvětšení klikněte na obrázek anebo si stáhněte pdf.

Pro přehled uvádíme krátké představení jednotlivých dílů Twitter Files:

1. díl

První díl zveřejnil 3. prosince nezávislý novinář Matt Taibbi. Odhalil vývoj cenzurních nástrojů na platformě a jak volební týmy, a obzvláště ten demokratický, zasílaly zaměstnancům Twitteru různé požadavky k moderování obsahu. Velkou sérii postů věnoval tomu, co vedlo bývalé manažery Twitteru k cenzuře článku New York Postu o laptopu Huntera Bidena několik týdnů před prezidentskými volbami 2020 a také tomu, jak se představitelé Twitteru domlouvali na omluvení svého rozhodnutí.

2. díl

Další díl zveřejnila novinářka Bari Weissová, zakladatelka a editorka serveru The Free Press. Weissová odhalila cenzurní mechanismy a nástroje sociální sítě – „Trends Blacklist“, „Search Blacklists“, shadow bany a také „SIP-PES“ (skupinu nejvýše postavených představitelů, kteří rozhodovali o cenzuře v nejcitlivějších věcech).

3. – 5. díl

Ve třech dalších dílech se Taibbi, Weissová a nezávislý autor a ekomodernista Michael Shellenberger věnují cenzuře a deplatformingu Donalda Trumpa, důvodům, které si sociální gigant vystavěl pro Trumpův ban, a dalším detailům ohledně banu.

6. díl

Šestý díl dává vhled na hloubku tzv. deep state a cenzurní spolupráce vládních úřadů se soukromými kontraktory a „nevládními“ organizacemi (reálně napojenými na vládu).

7. díl

„V sedmém díle Twitter Files předkládáme důkazy, které poukazují na organizované úsilí zástupců zpravodajské komunity, zaměřené na vedoucí pracovníky mediálních společností a sociálních médií, s cílem zdiskreditovat uniklé informace o Hunteru Bidenovi před jejich zveřejněním i po něm,“ uvedl Shellenberger.

8. díl

Řady novinářů spolupracujících s Muskem rozšířil Lee Fang, který v osmém díle odhalil spolupráci Twitteru s vlivovými operacemi americké armády.

9. díl

„Akta Twitter“ 9 ukazují, že s platformou spolupracovaly i blíže nespecifikované agentury obvykle označované jako „jiné vládní agentury“ neboli OGA.

10. díl

Koncem prosince zveřejnil další novinář David Zweig 10. díl, který odhalil, jak Twitter podlehl tlaku federálních úředníků, aby moderoval na platformě obsah týkající se vakcín zamýšlených proti covidu-19.

11. díl

Další série tweetů Matta Taibbiho odhalila, jakým způsobem se Twitter dostal pod vliv amerických zpravodajských služeb – naznačíme, že vše začalo kvůli obavám z údajných zahraničních vlivových operací.

12. díl

Dvanáctý díl fakticky navazuje na předešlý a ukazuje, jak se další a další vládní orgány přidávaly na cestu, kterou „vyšlapala“ FBI.

13. díl

Sám kdysi na Twitteru zabanovaný novinář Alex Berenson přináší 13. díl, ve kterém odhaluje lobbování představitele společnosti Pfizer pro blokování obsahu týkající se přirozené imunity vůči novému koronaviru.

14. díl

Hashtag #ReleaseTheMemo, který se na Twitteru virálně šířil, nepochází od „ruských botů“, ale z organických zdrojů – většinou od Američanů – potvrdil čtrnáctý díl Akt Twitter.

14,5. díl?

Mezi vydáním 14. a 15. dílu se objevila minisérie tweetů od Lee Fanga o tom, jak velké farmaceutické společnosti tlačily na Twitter, aby cenzuroval aktivisty, kteří prosazovali sdílení informací týkajících se výroby generických vakcín (aby si je mohly chudší země vyrábět samy a „big pharmy“ by tak přišly o peníze).

15. díl

Zatím poslední 15. díl zveřejněný Taibbim ukazuje, že moderátoři obsahu Twitteru věděli, že „seznam ruských botů“ od „Hamiltonu 68“, který používají mainstreamová média k diskreditaci nežádoucích politických názorů, je falešný. O této skutečnosti ale mlčeli, protože se obávali, že by jinak tato média mohla o platformě psát v negativním světle…

Související témata

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.