FoodWise

24. 10. 2022

Tento recept na polévku je inspirován nejprodávanější knihou profesora Hiroši Maedy v Japonsku – „Nejsilnější zeleninová polévka“.

Píše se v ní: „Každý druhý Japonec onemocní rakovinou a každý třetí na ni zemře. To zní jako skutečný strach z rakoviny. Možná si někteří čtenáři pomyslí: ,Opravdu existuje způsob, jak zabránit tak strašné rakovině, jen tím, že budeme pít zeleninovou polévku?’.“

„Provedl jsem však výzkum a mnoho studií v Japonsku i v zahraničí. Z mých výzkumů by měl vyplývat závěr, že konzumací zeleninové polévky lze skutečně předcházet rakovině,“ napsal Maeda, světoznámý vědec nominovaný na Nobelovu cenu za chemii za rok 2016.

Tato polévka je velmi jednoduchá a snadno se připravuje z pouhých čtyř základních surovin: cibule, mrkve, dýně a zelí. Je plná fytochemikálií, které mohou posílit imunitu a pomoci v boji proti zánětům v těle. Hodí se proto pro lidi, kteří se léčí na rakovinu, zotavují se z ní, ale samozřejmě i pro všechny, kdo chtějí jíst co nezdravěji. Pro nejlepší efekt použijte domácí suroviny anebo v bio kvalitě.

Hiroši Maeda zemřel v květnu 2021. Byl autorem více než 650 studií publikovaných v těch nejrenovovanějších odborných časopisech. Spolu se svým žákem Matsumurou objevil v roce 1986 tzv. ERP efekt u makromolekulárních léků, který položil důležitý základ pro cílenou léčbu rakoviny.

Pan Maeda o „své“ polévce poznamenal: „Protirakovinová zeleninová polévka pomohla s uzdravováním u rakovin, kde panuje pouze 30procentní šance na vyléčení.“


Recept: Zeleninová polévka z dýně (pomocník proti rakovině)

Porce: 4 osoby

Příprava: 10 minut

Vaření: 20 minut

Celkem: 30 minut

Suroviny

· ¼ cibule (45 g) (oloupané a nakrájené nadrobno)

· 1 střední mrkev (40 g) (nakrájená na menší kusy)

· 1 střední šalotka (10 g) (nakrájená nadrobno)

· 1 stopka řapíkatého celeru (25 g) (nakrájeného na menší kusy)

· 1 lžíce olivového oleje (15 ml)

· 2 stroužky česneku (rozdrceného nebo nakrájeného nadrobno)

· 100 g dýně (oloupané, zbavené semen a nakrájené na kostky)

· 80 g hlávkového zelí (nakrájeného na větší kusy)

· Cca 600 ml vody

Postup

Ve středně velkém hrnci rozpalte olivový olej, přidejte cibulku, šalotku a celer a restujte, dokud zelenina nezačne vonět.

Přidejte dýni, česnek a zelí. Chviličku restujte. Přilijte vodu a přiveďte ji k varu. Hrnec přikryjte a vařte polévku na středním plameni asi 15 minut nebo dokud nezměkne.

Je-li třeba, dochuťte solí a pepřem. Podávat ji můžete v tomto stavu anebo ji rozmixovat ručním mixérem, čímž dosáhnete krémové konzistence.

Z angličtiny přeložil a upravil Ondřej Horecký

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“