Všichni určitě máme doma uložený nějaký ten zaručený recept na nejlepší kynuté buchty. Jak by také ne, vždyť kynuté buchty jsou snad největší českou klasikou mezi pečenými moučníky.

Plní se povidly, mákem, tvarohem, ořechy, ujalo se i ovoce (meruňky, švestky a dokonce i jahody), a někdo je prý má rád s mrkvovou či řepnou náplní. Proč ne? Proti gustu…

Pojďme si také jedny takové pohádkově dobré buchty upéct, ať si ověříme, že ten náš český Honza nebyl vlastně vůbec hloupý, když se na cestu do světa vybavil právě rancem kynutých buchet.

Suroviny:

Na kvásek:

  • 240 ml vlažného mléka
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 70 g cukru krupice
  • 1 balíček sušeného droždí

Na těsto:

  • 560 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • 1 vejce

Náplň

povidla, maková nebo tvarohová náplň.

Postup

Kvásek v tomto receptu připravíme rovnou i s přidáním tuku. Je to trochu netypické, ale funguje to dobře.

Do mísy, ve které budeme zadělávat těsto, dáme cukr a přidáme vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Vše promícháme a nakonec přisypeme sáček sušeného droždí. Vše jemně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě zhruba 15 minut odpočívat.

Poté přidáme většinu hladké mouky, vejce, sůl, a vypracujeme těsto, do kterého průběžně přisypáváme zbytek mouky do doby, než se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. S robotem vám to půjde rychleji.

Těsto necháme kynout alespoň dvě hodiny.

Po 2 hodinách si připravíme vál, který pomoučíme a vyklopíme na něj těsto, která ještě lehce prohněteme a následně vyválíme na tloušťku zhruba 1,5 cm. Plát rozkrájíme na čtverce požadované velikosti. Někdo má raději buchty větší, někdo menší – ideální kompromis jsou čtverce přibližně 8 cm x 8 cm. Když budete plnit ovocem, klidně si připravte čtverce větší – 12 cm x12 cm.

Doprostřed každého čtverce nanášíme lžící oblíbenou náplň. Poté spojíme rohy čtverců k sobě, lehce je zatočíme tak, aby náplň při pečení nevytékala, a zlehka je zamáčkneme dovnitř. 

Takto vytvořené buchtové bochánky pokládáme do pekáče vymazaného rozpuštěným máslem spojem dolů. Mezi buchtami necháme malinko místa pro dokynutí. Každou buchtu pak také důsledně potřeme máslem ze všech stran.

Necháme ještě asi 20 – 30 minut kynout na teplém místě.

Troubu si předehřejeme na 180°C.

Buchty (8 cm x 8 cm) pečeme asi 30 minut, větší i o 10 minut déle. Záleží také na typu trouby.

Hned jak vytáhneme z trouby  dozlatova upečené buchty, znovu je potřeme máslem. (Když do másla přidáte trochu rumu, budete mít buchty mnohem křehčí.)

Po vystydnutí můžete buchty zasypat moučkovým cukrem a podávat.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“