Všichni určitě máme doma uložený nějaký ten zaručený recept na nejlepší kynuté buchty. Jak by také ne, vždyť kynuté buchty jsou snad největší českou klasikou mezi pečenými moučníky.

Plní se povidly, mákem, tvarohem, ořechy, ujalo se i ovoce (meruňky, švestky a dokonce i jahody), a někdo je prý má rád s mrkvovou či řepnou náplní. Proč ne? Proti gustu…

Pojďme si také jedny takové pohádkově dobré buchty upéct, ať si ověříme, že ten náš český Honza nebyl vlastně vůbec hloupý, když se na cestu do světa vybavil právě rancem kynutých buchet.

Suroviny:

Na kvásek:

  • 240 ml vlažného mléka
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 70 g cukru krupice
  • 1 balíček sušeného droždí

Na těsto:

  • 560 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • 1 vejce

Náplň

povidla, maková nebo tvarohová náplň.

Postup

Kvásek v tomto receptu připravíme rovnou i s přidáním tuku. Je to trochu netypické, ale funguje to dobře.

Do mísy, ve které budeme zadělávat těsto, dáme cukr a přidáme vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Vše promícháme a nakonec přisypeme sáček sušeného droždí. Vše jemně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě zhruba 15 minut odpočívat.

Poté přidáme většinu hladké mouky, vejce, sůl, a vypracujeme těsto, do kterého průběžně přisypáváme zbytek mouky do doby, než se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. S robotem vám to půjde rychleji.

Těsto necháme kynout alespoň dvě hodiny.

Po 2 hodinách si připravíme vál, který pomoučíme a vyklopíme na něj těsto, která ještě lehce prohněteme a následně vyválíme na tloušťku zhruba 1,5 cm. Plát rozkrájíme na čtverce požadované velikosti. Někdo má raději buchty větší, někdo menší – ideální kompromis jsou čtverce přibližně 8 cm x 8 cm. Když budete plnit ovocem, klidně si připravte čtverce větší – 12 cm x12 cm.

Doprostřed každého čtverce nanášíme lžící oblíbenou náplň. Poté spojíme rohy čtverců k sobě, lehce je zatočíme tak, aby náplň při pečení nevytékala, a zlehka je zamáčkneme dovnitř. 

Takto vytvořené buchtové bochánky pokládáme do pekáče vymazaného rozpuštěným máslem spojem dolů. Mezi buchtami necháme malinko místa pro dokynutí. Každou buchtu pak také důsledně potřeme máslem ze všech stran.

Necháme ještě asi 20 – 30 minut kynout na teplém místě.

Troubu si předehřejeme na 180°C.

Buchty (8 cm x 8 cm) pečeme asi 30 minut, větší i o 10 minut déle. Záleží také na typu trouby.

Hned jak vytáhneme z trouby  dozlatova upečené buchty, znovu je potřeme máslem. (Když do másla přidáte trochu rumu, budete mít buchty mnohem křehčí.)

Po vystydnutí můžete buchty zasypat moučkovým cukrem a podávat.

Související články

Přečtěte si také

30 věcí, které je třeba vědět o Kamale Harrisové, nové demokratické favoritce
30 věcí, které je třeba vědět o Kamale Harrisové, nové demokratické favoritce

Pokud bude příští měsíc na národním sjezdu Demokratické strany formálně nominována, utká se v listopadu v boji o Bílý dům s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem současná viceprezidentka Kamala Harrisová.

Maďarsko a Slovensko chtějí, aby Evropská komise urgentně zasáhla ve věci zastavené ropy z Ukrajiny
Maďarsko a Slovensko chtějí, aby Evropská komise urgentně zasáhla ve věci zastavené ropy z Ukrajiny

Jednání Ukrajiny podle nich porušuje asociační dohodu mezi EU a Ukrajinou a zásadně ohrožuje energetickou bezpečnost obou zemí.

Rozhovor o jádru a vyhlídkách české energetiky s „energetickým realistou“ Milanem Smutným
Rozhovor o jádru a vyhlídkách české energetiky s „energetickým realistou“ Milanem Smutným

S Milanem Smutným jsme probrali vládní rozhodnutí o dostavbě jaderných bloků, nelichotivé vyhlídky v energetice či přechod závislosti od Ruska ke komunistické Číně. „Namaloval“ i hypotetický scénář pro rok 2030.

Atentát na Trumpa byl největším selháním za desetiletí, vypověděla šéfka Tajné služby
Atentát na Trumpa byl největším selháním za desetiletí, vypověděla šéfka Tajné služby

Atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa byl největším operačním selháním Tajné služby Spojených států za poslední desetiletí.

Mnohé potravinářské přísady jsou škodlivější, než se předpokládalo
Mnohé potravinářské přísady jsou škodlivější, než se předpokládalo

Více než 73 % potravin je ultrazpracovaných. Některé složky jsou „obecně uznávané jako bezpečné“, ale výzkum...